Hej Emma Lobro, som tidigare gått TV-produktion på Kaggeholms folkhögskola. Grattis till nomineringen i kategorin Årets programidé på Ria-galan – branschgalan för film- och TV-producenter. Vad tänkte du när du hörde att ni var nomnierade?
  – Jag blev såklart glad och stolt. Och nyfiken på vilka vi tävlar emot, sen blev jag nervös.

Vad har varit din roll i produktionen av Aftonbladets partiledardebatt?
– När jag kom in i projektet hade man en idé om att man ville göra något helt nytt. Att partiledardebatter är otroligt tråkiga och att i längden blir det ett demokratiproblem om man inte når väljarna. Man visste också att det var bättre förr. Så utmaningen blev hur. Hur ska vi få tillbaka passionen som fanns i politiken på 70-, 80-, och 90-talet utan att tråka ut den digitala publiken? (de gamla debatterna var 3-4h långa!) Vi ville att politikerna skulle få hålla sina brandtal, som man ju kan få se i riksdagen ibland men som ingen tittar på. Hur skulle vi kunna få till en träff mellan deras hjärtefrågor och våra tittare på Aftonbladet.se, som är vana vid extremt korta klipp? Så min kollega Julija gjorde ett hästjobb med all research och sedan började vi tillsammans mejsla ut minutrarna och formen till programmet. Resten av redaktionen anslöt sedan efter semestrarna och då låg vårt fokus på de praktiska detaljerna med bara tre veckor kvar till debatten.

Något speciellt du minns under arbetet med debatten?
– Det är en otroligt stor produktion med många inblandade och det är alltid lika stärkande att se sina kollegor skina och göra det de är bäst på. Så kom ihåg att alltid omge dig med proffs! Jag fick ansvar för säkerheten under inspelningen och har lärt mig exakt hur krångligt ett backstageområde kan vara och en massa roliga säpofraser som jag absolut avslöjat på middagar och mingel.

Det var ju fem år sedan du gick ut från Kaggeholm – hur har ditt yrkesliv sett ut sedan dess?
  – Jag har jobbat med allt möjligt och frilansat mig fram genom reklam, drama och reality men nu de senaste åren har jag specialiserat mig inom annonsfinansierade produktioner för digitala plattformar och jobbar mest som producent eller exekutiv producent. Just nu är jag dock mammaledig med mina barn och pluggar parallellt.

Är det något du har haft speciell nytta av från utbildningen när du började jobba?
  – Jag tycker att det är viktigt att försöka hålla kvar bredden man får på Kagge men att göra det till sin egen kombination och hitta det man är bra på. Det skiljer sig väldigt mycket åt både i kultur och i arbetssätt på de olika produktioner jag varit på så det är svårt att förbereda sig när man är ny, då är det viktigast att man är flexibel och fokuserar på sina styrkor och kunskaper. Och våga fråga och fortsätta lära!

Hur tror du det går för er på galan?
– Alltså, vi borde ta hem det här. Om inte annat vet jag hur jag ska smita ut bakvägen från Cirkus.

Tack Emma och lycka till!
– Tack, håll alla tummar och tår för oss!

Den 6 mars på Cirkus i Stockholm delas galans alla priser ut. Läs mer om nomineringarna här.