Hej David Nilsson, som tidigare gått TV-produktion på Kaggeholms folkhögskola. Grattis till nomineringen i kategorin ”årets visuella uttryck” på RIA-galan, branschgalan för film- och TV-producenter.  Vad tänkte du när du fick höra att du var nominerad?

– Oj, jag blev nog lite förvånad och chockad till en början men rätt snabbt så kändes det såklart smickrande när folk från branschen uppskattat det man gjort.

Du är uppmärksammad för ditt foto till matserien Four Hands menu, en serie för Viaplay där kocken Niklas Ekstedt gör, ja vad gör ni egentligen?
– Enkelt förklarat kan man väl säga Four hands menu är ett matserie/matresa där man i varje episod träffar två världskända kockar som under några dagar skall inspireras och laga mat ihop, en sk Four hands dinner. Programmet spelades in under totalt ca tre månader över hela världen.

Vad var din roll i projektet?
– Jag var ansvarig för allt som har med fotot och bilden att göra både under förproduktion, planering samt i inspelningsfasen. Förutom själva filmandet så ljussätter jag det mesta själv och har också övergripande koll på B-foto samt Focuspuller som jag jobbar väldigt tajt och nära med.

Kan du berätta om det var något speciellt du du ville få fram med ditt foto?
– Jag tror det svåraste när man gör en serie om mat är att man som åskådare hemma i soffan inte kan smaka på maten man ser, så man måste på något sätt få folk att känna någonting när man ser rätterna. De flesta rätterna har en historia varför de ligger på en tallrik och försöka få fram det i bildberättandet har varit en utmaning. Sedan har jag försökt göra varje episod lite annorlunda i fotot så att man som tittare får en liten unik känsla att man är på olika ställen, kulturer och världsdelar. Jag vill att tittaren ska få en liten subtil känsla efteråt och minnas programmen som olika, t ex ”jag kommer ihåg vattenavsnittet eller det gröna skogsavsnittet” etc etc…

Finns det något speciellt du minns under arbetet med produktionen?
– Under ca 3 månader så har vi rest med över 620 kg teknik över i princip hela jordklotet och jag insåg nog inte innan hur mycket tid vi skulle lägga på att planera, packa, bära, släpa, vänta, vakta, märka all teknik i princip dygnet runt på flygplatser, hotell, bakgator, restaurangkök etc. Det bästa är väl att man fått äta kanske världens bästa personalmat 😉

Det var ju 10 år sedan du gick ut från Kaggeholm – hur har ditt yrkesliv sett ut sedan dess?
– Sedan jag gick ut på Kaggeholm har jag jobbat som fotograf hela tiden och frilansat med ca 20-30 olika projekt om året.
Jag älskar att träffa nytt folk och att kontoret i princip kan ligga vart som helst i världen. Variationen med jobbet att varje dag är unik har gjort att jag inte tröttnat då jag vill tro att jag generellt är rätt intresserad av att lära mig nya saker och utvecklas inom mitt eget område på mitt sätt.

Är det något du har haft speciell nytta av från utbildningen när du började jobba?
– Jag tror att det viktigaste är att få en blandning av teori och praktik, även om jag kanske har lärt mig mest genom att praktiskt fått testa och experimenterat sig fram till ett resultat man önskar. På Kaggeholm fanns tekniken och jag kunde gå ner på kvällarna för att testa olika ljussättningar eller riggar för att få fram den känslan eller bilden jag ville ha. Jag tror man får erfarenhet ganska så fort om man testar på olika yrken som att t ex klippa sitt eget material då man inser ganska snabbt vad man skulle gjort annorlunda eller bättre nästa gång.
Det är ett perfekt tillfälle att göra det på Kaggeholm innan man kommer ut i ”branschen”.

Hur tror du det går för dig på galan?
– Oj, det har jag ingen aning om! De nominerade i kategorin ”Årets visuella Intryck” är otroligt duktiga på det de gör så det kommer bli spännande att se! Men det känns lite extra kul att vara den enda fotografen som är nominerad i kategorin.

Tack David och lycka till!

Den 6 mars på Cirkus i Stockholm delas galans alla priser ut. Läs mer om nomineringarna här.