– Det är första gången för mig att träffa människor som lever under sådana här förhållanden. – Hit vill jag komma tillbaka igen. – Det här får mig att vara tacksam över hur bra jag har det.
Det här är några kommentarer från den Kaggeholmsresa till Daugavpils i Lettland som just avslutats. Fyra studenter, Kain Robertssons, Stepanie Nordin, Linus Lindahl och Jennie Peterson tillsammans med mig som lärare har all fått göra starka upplevelser.
Det är i samband med välgörenhetsgalan LettLoveRule som vi gjorde resan. Syftet var att samla material för att berätta för skolan och för att visa på galan den 3 april.
Under resan fick vi träffa människor som lever under väldigt svåra förhållanden och stor fattigdom. Uppriktigt sagt trodde vi inte att det skulle behöva vara så här illa 2014. I ett land som är medlem av EU.
Vi träffade bla en familj bestående av sex personer som delar på två små, små rum och ett litet enkelt kök, i ett enkelt hus på landet. Den äldste sonen, mentalt funktionshindrad och pappan sjukpensionär står paradoxalt nog för hushållets enda inkomster. De lever mycket enkelt, eldar med ved för att hålla sig varma och hämtar vatten ute på gården i en brunn.  Kläder får de från hjälpsändningar från Sverige. På nåt sätt får de bidragspengarna att räcka till för mat.
Vi från Sverige lärde oss mycket hos den här familjen, om att värdesätta varmt vatten i kranen och att det är en lyx att ha eget rum. Mest av allt rördes nog våra hjärtan när den 14-årige sonen fick frågan om vad som gör honom glad: Att vara med familjen! Det är stort.
KlädutdelningDaugavpils ligger i sydöstradelen av Lettland, ett par mil från Vitryssland. Det är en av de fattigaste regionerna i hela Europa. Här arbetar en liten kyrka dag och natt i samarbete med organisationer och kyrkor i Sverige för att göra livet lite lättare för barn och deras familjer: De delar ut mat varje dag, kläder och leksaker när det kommer sändningar från Sverige. Och så ordnar de stora sommarläger. Med hjälp från Sverige och NorgeStephanie och Kain delar med sig av sina upplevelser på nätet. har de byggt upp en lägergård ditt barn får komma en vecka om året, träffa jämnåriga, äta sig mätta, leka så mycket de orkar och bara ha kul. Det är glädje som räcker länge.
Torsdagen den 3 april äger Lettloverulegalan rum i Filadelfia. Då kan du vara med och göra skillnad för den här barnen. Välkommen.

Mats Levander, lärare