Alva 2

Bratislava onsdag 16 januari. Tänk dig ett gammalt sjukhus med stora fönster där hissen måste öppnas från korridoren. Föreställ dig sedan en härlig oordning av använda kaffekoppar, tidningar och datorer. Jag och Amanda har spenderat förmiddagen på tidningen Tyzden, som känns som Bratislavas svar på Fokus, men mer kultur och livsstil varvat med de politiska texterna. Jag fotade när Amanda intervjuade Jakub Kratochvil som är videoreporter och webbredaktör. Det är alltid lika härligt att träffa engagerade människor som gör viktiga saker för att de måste, oavsett om de tjänar på det eller inte.

På eftermiddagen har jag gjort som många andra i klassen. Tagit det väldigt lugnt och reflekterat över min vecka som har varit fylld av slovakisk matlagning, österrikisk arkitektur och jakten på en ekofarm. Bratislava har levererat och imorgon åker vi hem. Det är ett slitet gäng som i en vecka har intervjuat, rest runt, samlat info och jagat folk. Nu ska vi börja knåpa ihop allt till, vad jag är säker på kommer bli fantastiska reportage. Och oj så roligt vi har haft på vägen! Jag kommer ta med mig upplevelsen av ett land med fantastiskt hjälpsamma och omtänksamma människor, mysiga cafeér och mer utbrett internet än vad vi är vana vid hemifrån.

Frida Svensson, J2

 

Snöslask, varma kläder och hjärnkullerbyttor

Bratislava 15 januari. Den näst sista arbetsdagen bjöd på snöslask, precis som alla de andra sex dagarna här i Bratislava. Detta är slutspurten på vår tid här och det märks på alla i klassen. De sista intervjuerna görs och nästan samtliga av stadens caféer har blivit vana med att svenska journaliststudenter traskar in och frågar om det finns wifi. Anteckningar ska redas ut och foton ska redigeras, detta ihop med mängder av kaffe och apfelstrudlar.

Denna vecka har verkligen fått mig att förstå hur mycket man faktiskt har utvecklats under vår utbildning. Det är kul att se när alla i klassen diskuterar vinklar på sina reportage och artiklar och lägger ner oerhört mycket tankar och arbete på att förbereda sig inför sina intervjuer.

Jag och min kollega Linn försökte oss dock på en lite mer osäker metod under helgen. Vi reste utan några större förberedelser till Trencin, en liten mysig stad norr om Bratislava, nära gränsen till Tjeckien. Eftersom det i år är tjugo år sedan Tjeckoslovakien delades upp ville vi fråga vad folk tyckte om det. Om de firade jubileet och hur deras liv har påverkats av delningen. I snöstorm insåg vi ganska fort att vi knappt kunde hitta ett hostel eftersom ingen pratade engelska i hela staden.
Men efter lite tur som man kan ha ibland och många hjärnkullerbyttor kunde vi resa hem dagen efter med oerhört mycket intressant material. Även om vi tvivlade på oss själva under flera tillfällen så gällde det att inte låsa sig för mycket, utan våga att tänka i nya banor och vinklar. Och något som jag och Linn aldrig kommer att glömma från journalistutbildningen på Kaggeholm är att skita i allt som har med mode att göra, och istället klä sig i bekväma och varma kläder.

I måndags mötte jag tre extremt entusiastiska cykelaktivister här i Bratislava. Min klasskompis Emma följde med som fotograf och vi fick en kanonintervju inne på ett café i gamla stan. Jag blev otroligt inspirerad av dessa killars kreativa arbete och är glad över att jag har en chans att inspirera många fler, genom mitt eget arbete.
Den här resan har varit så oerhört rolig och givande. Det hårda och ibland stressiga arbetet har alltid kombinerats med störtskönt sällskap och skratt. Imorgon åker journalistkängorna på igen och inget snöslask i världen kan stoppa mig.

Jimmy Karlsson, J2