Hej hej. Vi är nu inne på den sista dagen av slutaudition och vi har förflyttat oss från Oscarsteatern till Hovet. Här ska den sista gallringen ske, nu ska de få reda på vilka som blir topp 20 och som får kvala i höst. Idag ser dagsschemat enklare ut. En och en går de in till juryn, samtidigt filmas såklart synkar och ståor från väntrummet, så det är en del logistik att hålla reda på.

Idag – beskedsdagen- så är jag deltagarass. Jag stöttar deltagarna samt finns tillgänglig för att hjälpa till där det behövs. Dagen blev lugn så jag hade möjlighet att sitta med i studion och se beskeden på riktigt nära håll.

Det känns konstigt att tiden gått så fort, jag har varit här från i början till slut, från februari till maj. Jag har fått göra allt möjligt: kört bil sthlm-malmö-göteborg hela åtta gånger, träffat massor med folk, suttit med i synkar, gjort scheman osv. Vissa dagar har varit proppfulla och andra dagar mycket lugnare. Det har varit kontorstider och obekväma tider. Hotellfrukostar, och någon svettig ostmacka från en bensinmack med tillhörande drickyoghurt. Jag har ätit för mycket godis på inspelning och ibland för mycket kaffe. Ibland har jag lärt mig genom praktiskt arbete och ibland bara genom att lyssna på andra. Jag har haft bra och duktiga kollegor som lärt mig massor och ibland har jag lärt mig hur jag inte vill jobba. Något jag verkligen tar med mig från praktiken är att kommunikation är så otroligt viktigt – det är nyckeln till allt när det är en sån här stor produktion.

Rollen som produktionsassistent rekommenderar jag till alla som vill ha en helhetsbild över en produktion. Ibland får man räkna med riktigt ”skitgöra” som att åka och handla eller lämna bilar osv, som man inte känner att man lär sig så mycket TV av. Men är man nyfiken och vågar fråga så får man följa med på det mesta när man inte har något att göra.

Nu gör jag mina sista uppgifter på kontoret innan jag ska tacka för mig. När jag tänker på den kommande säsongen av Idol så kan jag inte låta bli att undra… Hur många gånger trampar jag rätt in i bild och stirrar rätt in i kameran och ser fullkomligt påkommen ut?
  – Det filmas överallt, var bara oberörd om ni går förbi kamerorna, sa dom.

På återseende!

Jonas Hedqvist, TV2