Ett vemodigt hej från mig. Gustaf Silveby, som spenderar min långpraktik på FLX. Idag är min sista bloggdag, och jag lämnar varmt över staffetpinnen till en av mina klasskamrater nästa vecka.

Det är roligt hur lurad man kan bli av vädret, trots den soliga karaktären kändes det som att jag gick rakt in i en frys i morse. Jag behövde vara uppe tidigt för att lämna in bilen, vilket hade gått smidigare om jag hade kommit ihåg att ta med mig min plånbok. Hur som haver.

Jag och Josefin bestämde igår, under den sista loggningen att ses lite tidigare idag. Vi behövde färdigställa loggningsprotokollen och snabbt skriva ihop ett manus till vår intervju. Det visade sig att en timme nästan var för kort, en viktig lärdom. Loggning tar tid. Men genom att slå ihop våra kloka huvuden kunde vi skicka iväg protokollen och få ihop ett bra manus.

Väl på plats hos vårt “case” fick vi handskas med en del problem. En liten lägenhet med stora fönster, så ljusinsläppet gick inte att klaga på. Dock var det svårt att hitta en lämplig plats. Något som säger något om personen samtidigt som gärna vill få till lite skärpedjup. Här hade vi tur som hade en väldigt generös intervjuperson. Som tillät oss att mer eller mindre möblera om hela lägenheten för vår bild.

Vi jobbar med relativt lätt utrustning på plats. Vi har delat upp det så att en av oss tar hand om innehållet som inslagsproducent och den andra kör ljudet och kameran. Man får vara på hugget, det är mycket som kan ställa till en sån här scen. Solen går i moln, batteriet tar slut eller kanske ligger ett halsband och stör mikrofonen.

Efter intervjun packade vi ihop, ställde tillbaka alla möbler och begav oss. Väl ute i vad som endast kan beskrivas som en första vårdagen i år, kunde vi konstatera att “det där gick ju riktigt bra”. Vi börjar få in rutinen i det här nu.

När detta skrivs sitter jag vid mitt skrivbord på redaktionen. Nu fortsätter arbetet, nya spännande inspelningsdagar nästa vecka. Lite mer loggning också. Men nu måste jag dessvärre lägga på den här luren. Vi ska försöka hinna med lite casting. Sen är det ju fredag också, och det viskas om rundpingis om en timme.

Gustaf Silveby, TV2