Tisdag 28 mars 2017, Brottscentralen på Expressen TV. Hej, jag gör min praktik på Brottscentralen som är ett krimprogram som sänds måndag till torsdag på Expressen TV.

Jag har rollen som researcher och reporter. Idag har jag jobbat med ett inslag som handlar om ett rififiinbrott i en butik i Västervik. Rififi är ett inbrott där gärningspersonerna tar sig in genom taket.

En vanlig dag ser ut som följande: Jag får en artikel skickad till mig från min redaktör. Idag var det som sagt ett inbrott i Västervik. I artikeln har butiksägaren uttalat sig med  bild och citat, därför är det ett bra case, alltså en person som är drabbad av något, att höra av sig till då han verkar villig att ställa upp på en intervju hos Brottscentralen. Sen ringer jag till caset och frågar om han kan tänka sig att vara med på en skype-intervju angående inbrottet. Om personen har en iPhone går det även bra med en ”FaceTime”-variant. Jag har lärt mig att man inte ska fråga intervjupersonen på en gång om en skype intervju , då kan det lätt bli att personen backar. Det är många som tycker att det är läskigt att vara med på TV har jag märkt.

IMG_0574

Sen när jag spelat in en skype med caset och fått bilder skickade till mig från butiken, då är det dags att få tag på en polis som kan uttala sig om brottet. Jag ringer då till presstalespersonen för den regionen. Vissa poliser ställer glatt upp på en skype medan vissa måste man verkligen smöra för att ens få en telefonintervju utan bild.

Sen när jag spelat in intervjun är det dags att logga intervjuerna. Då skriver jag ner tidskoderna som jag vill att redigerarna ska klippa ut ur skype-klippet. Sen skriver jag in dessa i körschemat och sen när redigerarna klippt färdigt är det jag som lägger in grafik, alltså namnskyltar på intervjupersonerna.

Sen är det dags att skriva en överlämning till programledarna och redaktörerna. Då skriver jag ett mail där jag sammanfattar alla intervjuer och vilka jag intervjuar. Kanske skriver jag förslag på en påa till inslaget jag gjort.

Emilia Hedman, J2