Idag är de vi, Jonas och Victoria som står för bloggandet. Vi valde att göra nyhetsinslag angående de pågående demonstrationerna mot den ultranationalistiske presidenten Alexandar Vucic och hans styre. Presidenten sägs ha tagit kontroll över media och utfärdat attacker mot oppositionspolitiker och journalister. Man kräver pressfrihet och bättre mediabevakning från oppositionssidan. Landet är i en krisartad situation, både ekonomiskt och politiskt. I vår research har vi sett att demonstrationerna har varit lugna, men i och med att media tystas så kan det vara känsligt att vara media på plats, så vi bestämde oss för att hålla låg profil.

Dagen (lördagen) började med att vi gjorde en daglig koll på serbiska medier för att läsa på om dagens demonstration samt kontaktade våra kontakter som vi fått. Det visade sig att ingen av kontakterna längre var villiga att ställa upp, så vi fick tänka om. Vi började med att göra tydliga vinklar på våra inslag, började jobba på speaker och planerade upplägget.

Vi hade fått höra att demonstrationerna skulle dra igång runt 18-tiden, så vi åkte dit i god tid för att reka och kolla in platsen. Sen slog vi oss ner på ett café med utsikt över uppsamlingsplatsen och väntade. Det tog inte lång tid förrän hela gatan var fylld med demonstranter med plakat, megafoner och visselpipor. En lastbil körde långsamt genom stan med skrålande musik och med engagerade och missnöjda demonstranter som skrek ut ”Ner med Vucic” som följdes av ett buande.


Det visade sig att det inte var några problem att vara på plats som media, vi var långt i från ensamma med kamera, mikrofon och lampa. Folk var villiga att ställa upp och vi fick många bra intervjuer. I tre timmar gick vi med vid sidan om tåget, plaskade i snöblask och med förfrusna fingrar innan vi kunde konstatera att vi hade fått det vi behövde, och vi kunde stanna och käka på vägen hem.

Vår tanke var att göra en mediavinkel på inslaget, men det visade sig tydligt att journalister på plats inte ville ställa upp en intervju. Så den idén fick skrota. Istället fick vi köra på demonstrantvinkel.
Väl hemma så möttes vi av teknikstrul. Det strulade med filer, med datorer och mobiltelefoner. Så den tanken vi hade med att snabbt redigera ihop ett nyhetsinslag var som bortblåst. Vi får göra det när vi kommer hem istället.

Jonas och Victoria, TV2