Jag har redan beskrivit fördelar med att praktisera här på Zodiac Post; det är en trevlig arbetsplats med trevliga människor och man får lära sig deras system och träna på yrket för att de siktar verkligen på att så småningom anställa sina praktikanter. Jag har även (förhoppningsvis utan att göra läsningen alltför tråkig och teknisk) beskrivit lite vad man gör som klipp-ass.

Nu vill jag ge lite tips till den som eventuellt kommer in som praktikant på Zodiac Post efter mig:

– Förbered dig på att göra MATLÅDOR! Det finns Ica och pizza i närheten och man kan få convini-kort och köpa mat från convini-kylen direkt på arbetsplatsen men det billigaste och mest populära alternativet är definitivt att göra mat själv.

– Det är en tight och skojfrisk men ändå inkluderande klipp-ass-grupp du kommer in i, se till att umgås med dem när du kan.

– Folk uppskattar generellt kaffe på morgonen, så om du lär dig hur kaffemaskinen funkar så kan du göra ett gott intryck på morgonskiftet.

– Om du har en matlåda i kylen fredag kl. 16 utan lapp med namn och datum på så kan du räkna med att den inte finns kvar där kl. 17.

(I bästa fall har de bara tömt den och stoppat den i ett skåp, eller så slänger de den som de gjorde med min låda den gången jag hade kvällsskift och lade in min matlåda utan lapp. (inte alls bitter))

– Passa på, när du ändå har praktik och är lite flexibel, att fråga koordinatorn om han/hon kan fixa så att du kan sitta med någon som har en annan roll än klipp-ass.

Om du vill bli redigerare så rekommenderar jag verkligen att du sitter med ihopsättaren Axel Hubinett en dag, observerar hur han jobbar, ställer frågor och ber honom förklara saker. Han jobbar så snabbt i Avid så man blir ju imponerad! (Jag passade även på att sitta en dag med deras kollorist, inte för att jag vill bli kollorist men det var ändå väldigt intressant!)

– Och sist men inte minst, HA KUL och ge inte upp om det går långsamt för dig eller om du tappar bort dig bland alla binnar och filer. Man lär sig systemet ganska snabbt och det är ingen som blir irriterad för att man frågar. (Bättre det än att det blir fel ;))

Maria Ekström, TV2