Måndag 12 maj. På grund av en kraftigt stukad fot som gör mig i princip oförmögen att lämna sängen jobbar jag hemifrån i dag. Tackar min lyckliga stjärna för att jag tog med mig både jobbdator och telefon hem i fredags. Väldigt bra med ett flexibelt jobb som går att sköta lite var som helst. Också i dag är det fullt på agendan då jag har två större artiklar som ska vara klara på torsdag. Intervjuerna är färdiga, men jag har lite problem med att komma på en klockren vinkel och vad exakt jag ska fokusera på, vilket är galet frustrerande! Från början hade jag en uttänkt vinkel baserat på en rapport, men caset var inte riktigt vad jag hade väntat mig, så min plan föll lite kan man säga. Tyvärr har jag fått stränga order att inte avslöja vad jag skriver om, ni får hålla utkik framöver helt enkelt!

I dag publicerades min första artikelserie om bostadsbristen som gör att många tvingas vara inneboende, inklusive jag själv. Länk till första delen: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vara-inneboende-ar-for-manga-losningen-i-bostadsbristens-stockholm_3545920.svd

Det märks att det är ett ämne som engagerar, telefonen har gått varm här hela morgonen. Det är mäklare och arkitekter och annat folk som har diverse synpunkter om bostadspolitiken i landet. Kul att skriva om ämnen som berör och att interagera med läsarna. Senare i dag ska jag även intervjua en amerikansk forskare, som jag heller inte kan säga vad det ska handla om. Sedan har jag tänkt slå en pling till polisen för att kolla om de har några intressanta fall som rör inneboende, tänker mig att det kan vara en kul grej till webben, som komplement till serien om bostadsbristen. Men först och främst ska jag fortsätta att fundera på upplägg till nästa veckas artiklar. Men att tänka verkar inte fungera, har försökt med det i fyra dagar, så nu hoppas jag på ett smärre under! Och att min fot är så bra pass bra att jag kan ta mig till jobbet i morgon för att diskutera upplägg med övriga på Idagsidan.

Emma Bengtsson, J2

 

Fredag 9 maj. Jag trodde att dagen skulle inledas enligt sedvanlig tradition med morgonmöte med kulturredaktionen, men så blev det inte. Just när jag slagit mig ner vid mitt skrivbord ringde telefonen och personen jag skulle intervjua kl 13 hade fått förhinder och jag var tvungen att åka dit på stört. Intervjuerna vi gör här är oftast långa, upp till ett par timmar, men då jag hade en annan intervju bokad till kl 11 hann vi bara pratas vid i en timme. Det blev lite svettigt där ett tag, men jag tror jag fick med det väsentliga. Dock är det svårt att under så kort tid få med de här avgörande ögonblicken i en persons berättelse som är så viktiga för att kunna måla upp bra scener i ett reportage. Men men, det kan vara bra för ens personliga utveckling när allt inte går enligt planerna, försöker jag intala mig i alla fall. I vilket fall var det en otroligt givande intervju. Vilka fantastiska människor man får chansen att möta i det här yrket, världar som man aldrig ens haft tillträde till öppnas plötsligt. Hoppas bara att jag kan göra hens historia rättvis, det blir en utmaning!

I dag fick jag även ett glädjande besked om att jag ska få vara webbredaktör på svenskans Näringsliv de sista två veckorna av praktiken. Eftersom mitt jobb nu uteslutande går ut på att skriva kände jag att jag ville få en inblick i något annat. Webben ligger ju som bekant i tiden och jag tror det kan vara en bra erfarenhet att ha varit där. Ska bli roligt med lite teamwork också, jag som suttit här vid mitt skrivbord utan någon närmre kontakt med omvärlden. Nu återstår transkriberande av två intervjuer, leta rätt på passande forskare och att göra material om bostadsbristen som vi kan lägga ut på webben på måndag. Snart är timmen slagen för välbehövlig helg!

Emma Bengtsson, J2
Torsdag 8 maj. Jag gör min praktik som reporter på Svenska Dagbladets Idagsidan. Idagsidan var först ut med den så kallade ”insiktsjournalistiken”, som kort och gott berör olika livsfrågor. Vi tar avstamp i aktuella nyheter, men låter ”vanliga” människors berättelser få ta plats. Innan jag började min praktik här hade jag massor av idéer på ämnen jag ville skriva om. Glädjande nog har jag fått möjlighet att beta av flera stycken av dem. Det jag gör är att skriva, skriva och åter skriva. Och så blir det förstås en hel del intervjuande och research. Det bästa av två världar, om ni frågar mig. Att få skriva längre artikelserier, låta orden flöda fritt och ge intervjupersonerna utrymme att tala till punkt, det är sannerligen ett privilegium i dagens medielandskap. Det innebär dock inte att det är ett lugnare tempo här än på en nyhetsredaktion. Här ställs helt andra krav på texterna man skriver och eftersom jag till största del jobbar ensam kan det ibland vara ett gissel att bolla idéer, vinklar och upplägg med sig själv.

Den här dagen blev väldigt intensiv då min första artikelserie, som handlar om bostadsbristens Stockholm, ska gå i tryck på måndag. Då serien lämnats in till redigeraren trodde jag att jag kunde lämna jobbet bakom mig och enbart ägna mig åt nästa artikelserie, men ack så fel jag hade. Det har sina för- och nackdelar att ha tre redaktörer med olika tycke och smak. Vad den första har läst och godkänt har den andre haft synpunkter på. Det har stundtals känts omöjligt att göra alla nöjda. Dock är det otroligt lärorikt och lyxigt att få så mycket personlig coaching i sitt skrivande, varenda mening jag skrivit vänds och vrids det på. Utöver detta  har jag fortsatt att skriva på annan serie som ska gå i sommar. Samtidigt som jag har letat case och läst forskningsrapporter till en serie som ska gå om två veckor. Men jag gillar att ha flera ämnen igång samtidigt då jag lätt blir rastlös av att bara sitta med en enda sak. Omväxling förnöjer, som man brukar säga.

Emma Bengtsson, J2