Jag har nu gjort min första vecka på Morgonstudion där jag hittills bara går bredvid och lär mig hur det går till.

Morgonstudion skiljer sig på en del sätt från direktdesken, till att börja med är det helt andra tider som gäller.
Morgonstudion har två säpos, en för nyheterna och en som gör huvudprogrammet. Om du har hand om nyhetsdelen (säpo2) böjar ditt pass 04.30 och om du har hand om huvudprogrammet (säpo1) börjar ditt pass 03.30. Enda räddningen så tidigt på morgonen är vetskapen om att taxin står och väntar på dig utanför dörren och du har en halvtimme på dig att vakna till på riktigt under taxifärden.

Eftersom man sänder i princip kontinuerligt från 06.00 till 09.10 alla vardagar så är programmet mer styrt av körscheman än på Direkten. Man delar in körscheman i ”halvtimmesslottar” vilket gör att man har totalt 7 körscheman, ett för varje påbörjad halvtimme. När du kommer in som sändningsproducent har du redan kvällen innan kollat upp hur programmet kommer läggas upp (det är en annan grupp som planerar programmet dagen innan) och beroende på om något hänt under natten är det din uppgift tillsammans med resten av redaktionen att besluta om något segment ska strykas till förmån för något annat. Allt görs i en enda ”prodlista” till att börja med och du har 1 ½ timme på dig att kolla så allt ser bra ut med alla olika koder, att namnskyltar är satta, inslag, palinare, etc.
Runt 05.00 flyttar sen redaktören över varje del av prodlistan till respektive halvtimmesköris. Vid 05.30 går man som sändningsproducent igenom hela programmet på 3 timmar med kameramän, studioman och andra inblandade. Vilken kamera man börjar i, om man har startposition vid den stora LED-skärmen eller vid bordet i mitten av studion, om det ska vara med någon på telefon/skype/facetime och om den ska visas i LED-skärmen, övergångar med förflyttningar i studion, etc. Massor med detaljer helt enkelt.

När programmet väl är igång ska du ha koll på hur ni ligger till i tid, vad som kommer härnäst, vem som ska visas i bild och coacha kameramän samt studiomannen så olika gäster kan forslas in m.m. På många sätt är detta mer likt det vi fått göra i flerkameraproduktionskursen på Kagge än det man gör på direktdesken då det är fler roller och man följer ett förutbestämt schema. Den största skillnaden är nog att det inte finns en scripta utan du som sändningsproducent sköter själv scripta-delen tillsammans med redaktören till viss del.

Det svåraste, som jag uppfattar det, med Morgonstudion är å andra sidan just att det går på tid och efter körschemat. Det innebär att om en gäst råkar prata lite för länge eller något strular så måste man ta ifatt det genom att anpassa längden på andra segment eller rentav stryka det, samma om något är för kort. Säpo2 har hand om nyhetssegmenten som är i en separat studio men hjälper till övrig tid med att dubbelkolla körschemat så saker ser okej ut och fungerar mycket som en assistent till säpo1.

Det mest imponerande med Morgonstudion (och egentligen alla programmen jag suttit med på hittills) är hur proffsiga alla är. På en av sändningarna jag satt med på var det massor med tekniskt strul vilket gjorde att sändningsproducenten fick jobba konstant med att släcka bränder, stryka inslag, lägga till andra segment m.m. Samtidigt som detta pågick skulle hon också coacha alla kameramän, hålla koll på körschemat och alla andra uppgifter. Hade jag suttit hemma och kollat på programmet i det läget hade jag inte haft en aning om att detta pågick, så bra sköttes det. Alla inblandade måste jobba som ett team och man hjälps verkligen åt hela tiden och ”räddar” varandra.

Så. Imponerande.

När sändningen sen är slut debriefar man, kollar lite på vad som kommer nästa dag och sen åker man hem för att sova nån timme innan man får vara ledig tills man förhoppningsvis somnar tidigt och sen går upp mitt i natten igen för att göra om allt igen. Det är verkligen en ynnest att få vara med bakom och se hur allt går till och jag längtar verkligen tills jag själv får chansen att stå vid spakarna.

Det var allt för mig, nu tar någon annan i klassen över och bloggar från sin praktikplats.
Kul att ni ville följa med lite och se hur jag har det!

Simeon Hagström, Media TV-produktion 2