Hej igen! Här kommer min sista praktikblogg från Expressen TV. I denna blogg tänkte jag fokusera lite på vad jag har lärt mig och ge några tips till er som har er praktik framför er.

Jag har lärt mig extremt mycket under min praktik. Jag har fått prova på flera olika roller på Expressen vilket har gett mig väldigt mycket lärdomar. Jag har bland annat fått vara reporter ute, men också varit på desken och i studion och på så vis fått en helhetsbild och en förståelse för allas arbete, vilket underlättar det man själv ska göra och vad som förväntas av en. Andra konkreta saker jag lärt mig är givetvis också det hur man arbetar med nyheter generellt. Från nyhetsvärdering, till att programleda med snäcka och en väldig massa andra saker.

Men nu tänkte jag ge en rad olika tips till dig inför din praktik;

• Våga ta för dig och ta initiativ. Det kanske kan kännas lite läskigt och att man ska komma med en ”dum” idé. Men oavsett om den blir av eller inte så visar du att du vill bidra, tänker själv och har idéer. Och det uppskattas och prioriteras!

• Be om hjälp. Du är praktikant och är där för att lära dig. Ingen kommer döma dig för det och det är bättre att fråga och göra rätt än att chansa så blir det helt fel. Min bild är att folk är väldigt hjälpsamma och vill hjälpa dig!

• Testa olika roller. Dels för att du som jag skrev ovan får en helhetsbild av din praktikplats och en förståelse för folks arbete. Men också ökar du på så vis dina jobbmöjligheter om du visat att du behärskar flera olika delar. Och glöm inte att du är praktikant, de räknar inte dig som en ordinarie arbetare på så vis att du får lov att misslyckas.

• Tro på dig själv och lita på din styrkor. Jag märkte ganska snabbt att jag inte är sämre än många andra. Bar för att du är student och inte har samma erfarenhet så betyder det inte att du inte kan. Våga tro att du kan lösa saker och nyttja din hunger och entusiasm. Jag känner verkligen att åren på Kaggeholm har gjort mig väl förberedd för den här branschen och man klarar av att jobba på riktigt efter den här utbildningen!

• Var flexibel. Om du ska jobba med nyheter och på en nyhetsredaktion så kommer det hända oförutsägbara situationer. Då gäller det bara att acceptera läget och köra på. Ditt inslag kanske plötsligt måste strykas, eller göras om, vilket kan kännas tråkigt men det är så läget är och man måste kunna ställa om. Visa att du kan hantera dessa situationer.

Sist men inte minst så ta det lugnt. Inte ta det lugnt som i chilla, men det är inte hela världen om allt inte går perfekt hela tiden. Du kommer göra misstag, du kommer känna dig dålig eller tycka saker är jobbigt. Men saker löser sig alltid. Ta det inte på för stort allvar även om du såklart ska jobba hårt och göra ditt allra bästa. Men att gå med för stor prestationsångest och ha en klump i magen kommer inte hjälpa dig att prestera!

Lina Gustavsson, Media TV-produktion 2