Hej allihopa, August här! Nu har det blivit min tur att rapportera från min praktik. Jag är på Radiosporten på Sverige Radio. Här kommer jag tillbringa hela min praktikperiod tom slutet av maj. Radiosporten är Sveriges överlägset största och bästa sportradiokanal och sänder (vanligtvis) över 100 timmar liveidrott varje vecka. Just nu är det ju som ni alla förstår väldigt speciella förutsättningar, och då inte minst för sporten, men mer om det längre ner!

Mina roller på Radiosporten är väldigt olika, jag har egentligen fått prova på de flesta rollerna. Till en början var jag mycket på desken och jobbade med webben. Då handlar det om att fånga upp nyheter och helt enkelt publicera dem på våran sajt. På Sveriges Radio är det ljudet som är i fokus, vilket betyder att alla nyheter måste ha tillhörande ljud, men även kortare text. Så på desken handlar det mycket om att göra inläsningar av nyheter. Ett exempel på en sådan nyhet jag har gjort kommer här; https://sverigesradio.se/artikel/7428237

 

Jag har även varit reporter ute på fältet och varit på flertalet presskonferenser och gjort intervjuer med idrottare. Mitt önskemål till min handledare var att få sikt få programleda samt referera, så jag fått vara med som PL2 (programledare 2) i Radiosportens flaggskepp, Sportextra, ett antal gånger. Sportextra brukar ha runt en miljon lyssnare varje kväll och där har jag uppdaterat matchresultat och läst nyhetsuppdateringar. Här kan man lyssna på ett som jag var med i: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=179) Mer om det i en kommande vlogg!

Förutsättningarna är som sagt väldigt speciella just nu. Eftersom att i princip all idrott är pausad på obestämd tid har det också påverkat min praktik. Jag skulle exempelvis ha jobbat på Sverige-Ryssland på Friends arena i slutet mars, och jobbat med fotbolls-EM i sommar och prövat på att referera. Saker som ställts in vilket såklart SUGER! Det vi försöker göra just nu är att vara kreativa och hitta andra saker att rapportera om, även om det mesta fortfarande såklart handlar om coronaviruset och dess konsekvenser för idrottsvärlden. Men det frigör utrymme att göra längre intervjuer, porträtt och rota fram gamla referat osv. Svårigheten är också att det i dessa tider inte är enkelt att träffa folk, så det blir mycket över telefon vilket har sina nackdelar.

 

Det här var en första inblick i min praktik. Senare ska jag försöka skrapa ihop en vlogg men pga alla uteblivna matcher osv har jag inte svinmycket kul material, men det blir vad det blir.

August Spångberg, Media content 2