”Tjaba, tjena, hallå!” JAG praktiserar på ett barnprogram som heter ”Maxat” och som sänds på SVT.
Först ska jag förklara vad Maxat är för program. Det är som sagt ett barnprogram men funkar även för äldre och vuxna. I programmet så byggs stora maskiner som skall trigga igång varandra som en slags dominoeffekt för att lösa ett oftast simpel problem som till exempel ”Åh jag orkar inte gå och borsta tänderna nu… TÄNK OM JAG HADE EN MASKIN SOM GJORDE DET ÅT MIG!”

Maskinerna börjar att byggas på tisdagarna och ska vara klar på måndagarna veckan efter så byggarna har på sig 4,5 dagar på sig att bygga åtta maskiner som ska funka med varandra (då vi ska filma den förhoppningsvis, färdiga maskinen halva dagen på måndagen). Vi spelar alltså in tio program med åtta maskiner som ska byggas i varje program och varje avsnitt ska vara 45 minuter långt och sändas på fredagarna senare i framtiden.

Det har varit intressanta och roliga veckor sedan jag började min praktik den 9 januari. För att vara ärlig så hade jag inte mycket att göra dom första fyra, fem veckorna. Dom veckorna satt vi på redaktionen i SVT huset och mina uppgifter var att spåna idéer, komma med förslag till maskiner och maskindelar samt spåna lite på vilka fordon vi vill ha till programmet, vad dom kostar och vart vi hittar dom. Jag fick även hålla på och meka och testa olika experiment. Jag mekade med några ”elscootrar” för att vi skulle få igång dom och ha i programmet och jag fick även testa enklare experiment som ”mentos och cola” för att försöka få en fyra meter lång stråle… anledningen till det var för ett det eventuellt skulle vara en trigger (nåt som triggar maskinerna att starta) om det gick att få till en sådan stråle. Men jag lyckade inte få till en fyra meter hög stråle… No worries, vi löser det på annat sätt!

Som sagt. Det var lugna veckor och jag kunde inte göra mer så mycket mer än så. Dock så har det verkligen gått från 0-100 efter dom första fem veckorna.  När det började dra ihop sig för inflyttning och inspelning i Barkarby så hjälptes vi som var igång med produktionen (7st) att börja hämta varor, maskindelar, fixa leveranser av större och tyngre saker, började städa ur hangaren som vi har som inspelningsplats och ställa in det som vi skulle ha till programmet och livet där ute vilket var virke, väggar, hyllor, soffor, bord osv osv…


Frida, Julia och jag flyttar virke in till lokalen.

Vi är nu igång med inspelningarna/byggena och vi har som sagt bosatt oss där ute. Jag ska gå mer in på mina arbetsuppgifter i nästa inlägg och om hur dagarna ser ut. Jag kan ju dock säga att min huvudsakliga uppgift är rekvisitör för smårekvisita, alltså saker som vi ska ha i sketcher och nerslag när vi spelar in och som piffar upp programmet. Dock är det långt ifrån allt jag får göra och det ska jag som sagt berätta mer om i nästa inlägg.

Alexander Persson, Media content 2