Torsdag 30/1 – Konsten att tala i en mikrofon. Idag har jag bestämt mig för att äntligen bli klar med ett projekt som jag har hållit på med sedan praktiken började: en explainer om påsken. Syftet med explainern är att besvara frågan: “Varför firar vi påsk?”, utifrån ett kristet/bibliskt perspektiv. Jag har själv skrivit ett manus där jag går igenom de bibliska historierna som ligger till grund för den kristna högtiden, på ett så kortfattat och pedagogisk sätt jag bara kan.

Vid det här laget är jag så gott som klar med explainern. Allt som är kvar att göra nu är att spela in berättarrösten. Jag har länge varit intresserad av röstskådespeleri. Det är något av en dröm jag har haft att få hålla på med den typen av arbete. Tänk själv att få betalt för att göra roliga röster! Vem vill inte det? Med det sagt så har jag emellertid märkt att det inte är så lätt som man kan tro att läsa in en text, vare sig det handlar om ett skådespel eller en berättarröst. Det är en konst att kunna tala i en mikrofon. Det kräver både fokus, tålamod och ansträngning för att inspelningen ska bli som man vill. Men efter ett flertal omtagningar lyckas jag slutligen få till det!

När ljudet väl är synkat visar jag explainern för Daniel, Dagens featureredaktör. Han föreslår några ändringar, men verkar för det mesta nöjd. Det känns bra att kunna bolla idéer med andra, risken är annars stor att man stirrar sig blind på det man gör och missar saker som kan förbättras. Precis som röstskådespeleri kräver det både fokus, tålamod och ansträngning. På så sätt känns det som en väldigt nyttig utmaning att kunna stöta och blöta på det här viset och jag ser fram emot att lära mig mer under de kommande veckorna här på Dagen!

Johannes Eriksson, Media Content 2