Här kommer min sista uppdatering från min praktik på Sveriges Radio. Trots utebliven sport har de senaste dagarna varit relativt hektiska på Radiosporten. Dels är vi väldigt få på plats på redaktionen då majoriteten jobbar hemifrån, vilket går ganska så bra men det leder också till att bollande, och egentligen all kommunikation tar längre tid och kräver mer av en.

Men nog om det. I denna blogg tänkte jag skriva lite om saker som jag trots allt har fått göra, själva innehållet då. Mycket inom sportens värld, och inte minst Radiosporten är ganska rappt, generellt och sällan så värst djupgående. Detta då vår publik (och styrka) är att vi bevakar all sport, och vår publik kan lite om allt. Sen gör vi givetvis vissa längre och djupare grejer, vi har tex en fantastisk dokumentär som du kan lyssna på här: https://sverigesradio.se/radiosportendokumentar, men oftast är det snabba och korta grejer.

Men i den här bloggen tänkte jag att ni skulle få läsa (och lyssna på) en grej som jag jobbat mycket med senaste dagarna och som fått väldigt stor genomslagskraft. Eftersom att all elitidrott är inställd, men många idrotter i de lägre divisionerna fortgår så har därför också spelbolagen påverkats. Deras vanliga utbud påverkas och många spelbolag har därför börjat erbjuda odds och spel på dessa matcher. Det kan röra sig om en träningsmatch mellan två division sex-lag någonstans i Sverige. Under den senaste tiden har det uppdagats att det spelats (förhållandevis) enorma summor på dessa amatörmatcher. Det har dykt upp personer på dessa matcher som rapporterat live till diverse spelbolag och några lag har också vittnat om att de har blivit kontaktade av personer som velat ha info om truppläget etc.

Det här är något jag till vardags har rätt bra koll på, och därför lyfte jag också upp ämnet på vårt morgonmöte. Det mottogs väldigt bra och jag började också dra i detta. I en intervju pratade jag med en tränare för ett av dessa division sex-lag, samt Fredrik Gårdare som leder en polisgrupp som jobbar mot kriminalitet inom idrotten, däribland matchfixning: https://sverigesradio.se/artikel/7441651

Vidare tog vi det även till regeringsnivå och jag intervjuade regeringen socialförsäkringsminister som ansvarar för spelpolitiken: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7442699

Detta fick flertalet mediehus att skriva och rapportera om detta, och det fick också spelbolaget Betsson att ta ner odds på den match som jag frågade dem om (inbillar jag mig iaf). Det känns såklart superkul att även fler medier började skriva om detta och det är en fråga som är komplex och ganska svårhanterlig då det är många aktörer som har en del i detta.

Det var allt för mig!

August Spångberg, Media content 2