15 maj 2017, Vetenskapsradion i Uppsala. Kära dagbok. Det går mot slutet av praktiken här på vetenskapsradion i Uppsala, nästa vecka är sista veckan och då ska mitt reportage till vetandets värld vara färdigt. Det är min examensuppgift kan man säga. Mina uppgifter har under praktikens gång gått från att göra kortare telegram och nyhetsinslag till att göra längre och mer omfattande reportage.

1

Första veckorna handlade mycket om att hitta vetenskapliga nyheter, läsa den/de vetenskapliga artiklar som ligger bakom nyheten, kontakta forskare i samma fält för att få en kommentarer på artikeln/nyheten och sen koka ner det hela till en lättförstådd och intressant nyhet. Det var kul och kändes lyxigt att få läsa forskningsnyheter innan de släpptes till allmänheten. Det händer så otroligt mycket grejer i forskningsvärlden varje dag!

Innan praktikens början fick jag i uppdrag att göra ett reportage från Orkneyöarna, norr om Skottland. Det var inte färdigt när praktiken började så det har varit något vi jobbat med vid sidan av de andra uppgifterna. För några veckor sen blev reportaget färdigt och sändes i programmet Klotet på vetenskapsradion. Under förberedelserna till programmet, som handlade om tidvattenkraft, fick jag hjälpa till med telefonintervjuer och letade experter som kunde vara med i studion. Det var en lärorik erfarenhet att få samarbeta med att få ihop ett program.

För att återgå till nuet: Reportaget jag sitter med nu handlar om Nakenråttan. Ett djur som lever tio gånger längre än andra råttor, som inte får cancer och som är det enda kallblodiga däggdjur vi känner till. Forskning på nakenråttan hoppas kunna ge nya behandlingsmetoder för cancer, demens och stroke.

3

Reportaget ska hamna på 18-20 minuter och även om det är mycket tid i radio ligger inte utmaningen i att fylla ut. Jag tycker den verkligt stora utmaningen är att göra berättandet engagerande och levande från början till slut. Just nu är alla intervjuer gjorda och jag har ungefär sex timmars inspelat material så därför är det inte lätt att bestämma vad som ska plockas med och inte.

För att få koll har jag skrivit en mindre uppsats där allt som sägs står med. Prator, scener och illustrationer flyttas om härs och tvärs. Om jag blivit bra på något så är det att killa mina darlings, annars hade det inte gått!

Hoppas jag klarar deadline!

Joel Eidering, J2