Grattis Jasmin Lindberg som gick ut journalistutbildningen på Kaggeholm för två år sedan. Du har gjort en dokumentär – ”Nekad 19 gånger” – som sänds söndagen den 27 maj i P4 riks.

Vad kan du berätta om dokumentären?
– Dokumentären handlar om Annika Rimbléus som sökt till Teaterhögskolan och blivit nekad 19 gånger. Och hur hon vägrar ge upp drömmen om att en dag få gå skådespelarutbildningen trots alla nej.

Hur kom du på idén?
– Annika har funnits i min bekantskapskrets sedan 2014. När hennes pojkvän fyllde år gick vi en tipsrunda där en av frågorna var ”Hur många gånger har Annika sökt till teaterhögskolan utan att komma in” och alternativen var 7, 10 och 19. Jag svarade sju så klart men det visade sig vara helt fel. Och då tänkte jag: Hur orkade hon kämpa vidare, varför gav hon inte upp? Jag har själv ingen teaterbakgrund men blev inspirerad av Annikas uthållighet och drivkraft.

Vad lärde du dig när du gjorde dokumentären?
– Mycket. Allt ifrån hur man återupplivar scener från det förflutna till att tänka dokumentär istället för nyhet. Att istället för att ge det viktigaste först precis som i ett nyhetsförslag, ska man istället avslöja så lite som möjligt för att lyssnarna ska vilja höra det bästa sist. Jag har även lärt mig hur smal vägen in på Teaterskolan är. Det finns bara fyra Teaterhögskolor i Sverige som erbjuder kandidatutbildning inom skådespeleri men platserna är få. Varje år söker ca 1200 till respektive skola men klasserna består endast av 10-12 elever. Det innebär att man har runt 1 % chans att komma in på utbildningen. För Annika har teatern funnits med sedan barndomen och hon beskriver att hon hellre skulle dö än att inte få hålla på med teatern. Under processens gång har vi både skrattat och gråtit tillsammans, det känns som om jag verkligen levt i min ”dokumentärbubbla” under de senaste månaderna. Jag har även fått perspektiv på livet och börjat ifrågasätta om människan generellt ger upp för lätt?

Du gick ut journalistutbildningen på skolan för två år sedan, vad har du jobbet med sedan dess?
– Sedan journalistutbildningen har jag jobbat som live-reporter på Expressen TV, reporter på Ekot, suttit i telefonslussen på Karlavagnen och programlett på Sveriges Radio Sisuradio – där jag fortfarande programleder mina två radioprogram som sänds en gång i veckan. Tvåspråkiga Popula som går i både P4 och Sisuradio på fredagar samt ungdomsprogrammet Tähti på finska. Nu i sommar ska jag jobba som live-reporter på Aftonbladet TV då mina radioprogram har sommarpaus.

Vad minns du mest från skolan som du har haft nytta med som journalist?
– Jag tycker att skolan generellt gett mig många användbara verktyg för att kunna klara mig ute i arbetslivet. Det är viktigt att känna sig trygg när man ska ut i arbetslivet. I sommar kommer jag att ha nytta av Premiere Pro på Aftonbladet vilket uppskattas!

Till sist, hur känns det att få göra sin egen dokumentär på Sveriges Radio?
  – Det känns jätteroligt! Som en dröm som gått i uppfyllelse! Nu är jag mest pirrig och förväntansfull över hur den kommer att tas emot av lyssnarna. Det är en dokumentär som alla kan lyssna på, inte bara de som är i teaterbranschen.

Länken till dokumentären:
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077954?programid=3103

Foto: Katriina Mäkinen