Efter hotellets fredagsfrukost och en stunds dagsplanering i hotellrummet rör Love och jag oss in mot Amsterdam via spårvagn. Vi är påväg in mot den omtalade, och ombloggade, avokadorestaurangen The Avocado Show. Under torsdagen hade jag besökt restaurangen och intervjuat ägarna inför ett reportage om ”Europas första avokadorestaurang”. Nu var det äntligen dags att få smaka och fota allt vi pratat om under intervjun.

Eftersom jag hade besökt restaurangen dagen dessförinnan hade de låtit mig boka bord, vilket annars inte är möjligt. Lyckades kamma hem platsen de kallade the blogger’s table – bäst ljus, bäst fotomöjligheter. Som sänt från ovan för en nervös journalist ute på sitt första utrikesjobb. Evigt tacksam.

Jag och Love sätter oss, kikar igenom menyn, beställer mat, väntar. Under tiden fotograferar jag restaurangen, försöker fånga atmosfären och restaurangens neonskyltar på bästa sätt. Vi får in våra tallrikar, jag fotar lite till. Vi smakar på maten vi har framför oss och tappar hakan. Går inte säga annat än att maten är helt fantastisk. Hit vill vi båda tilllbaka.

utrikespraktik journalistutbildningLove var redo för en avocado-inspirerad lunch!

the avocado show The Avocado Show ligger i det omtalade området De Pjip.

media content produktion utbildning praktikJag var så nöjd! Innan jag ens hade smakat.

När maten ätits upp tar vi fram kartappen på mobilen. Min intervju för dagen ligger en 30-minuter lång stadspromenad bort. Ett självklart val. Vi passerar kanaler, broar och sneda (men helt otroliga) hus får känns resans första strimmor av solljus i ansiktet. Väl framme vid adressen vinkar jag hejdå till Love. Dags för intervju.

amsterdamIngen av oss får nog av stadens vackra arkitektur

14.00 ringer jag på vid porten vid Bergstraat 3 och kommer in till Mick Keus jeansateljé. Mick är dagens intervjuperson och tanken är att min tid i ateljén ska leda till ett reportage om honom och hans arbete. Under tolv års tid har han skapat custom made Levi’s-jeans och har idag kunder över hela världen, däribland en mängd Skandinaver.

fotografering journalistutbildningMick Keus mitt i arbetet.

I ateljén spenderar jag mina kommande tre timmar. Följer med förundrade ögon hur Mick arbetar, jag ställer frågor, möter kunder, fotograferar, försöker följa med i mängder av totalt obegripliga holländska konversationer, testar jeans och avslutar min tid med Mick med en lång intervju. Nästa gång jag tar fram mobilen rör jag mig nerför ateljéns trappor och letar fram närmaste spårvagn. Går dit, hoppar på, och åker mot hoteller i Sloterdijk. Dagens jobb är utfört. Nu: Välförtjänt fredag. I Amsterdam.

Av Rebecca Jardsdotter