Femte dagen i Amsterdam började som vanligt med morgonträning och hotellfrukost innan det var dags för dagens jobb. Dagen innan hade varit full med trevligheter, så i och med den bristande arbetsinsatsen förgående dag, satte jag mig på rummet och förberedde det sista inför min första
intervju på engelska innan jag gav mig iväg.

Tack vare det otroligt smidigt kollektivtrafiksystem här i Amsterdam som gör att du kan ta dig vart du vill utan problem slapp jag stå och frysa i iskylan i mer än några minuter innan tunnelbanan kom. Några stationer senare var jag framme och hittade restaurangen jag och mitt intervjuobjekt bestämt träff på. Där satte jag mig och beställde in en avokadomacka (trendigt, I know) till lunch och läste igenom frågorna en sista gång innan han dök upp och vi kunde börja. Som den vegointresserade person jag är hade jag fått nys om några forskare som riktat in sig på odlat kött här i Holland, och det var en av dem jag träffade idag.

amsterdam praktik journalistutbildningInte den mest fotogeniska avokadomackan men gott bröd var det i alla fall.

En timme och några bilder senare var intervjun klar och jag hade fått det material jag ville ha för min artikel. Jag tog tåget tillbaka till hotellet där jag värmde mig medan jag kollade igenom materialet från intervjun. Kändes skönt att första intervjun på engelska som jag varit både nervös och lite rädd för var över och gått bra, även om jag typ förstod 30 procent av vad han sa… Tur att jag har intervjun inspelad och en bästa kompis som ska bli översättare…

Fördelen som frilansjournalist är att du kan jobba från sängen när det är iskallt ute.

Kvällen bjöd på middag på matmarknad i goda vänners sällskap och avslutades med en promenad runt Red light district där en vän fotade för ett jobb.

Finns så många frågor att ställa till de kvinnor som står i skyltfönsterna och säljer sina kroppar och de suktande männen som går utanför med stora halsdukar och haschklubbor i munnen.

Av Natalie Wallin