Fredag 23 maj. Idag är det lite lugnare på redaktionen. Vi är bara två stycken som sitter här i huset och jobbar inifrån. Det är en vanlig dag och jobbet rullar på som vanligt. Jag har gjort lite research till kommande projekt och ringt runt och bokat tid för intervjuer. Mina dagar här på redaktionen har varierat mycket sedan jag började här. Ibland är blir det att jag sitter och skriver en hel dag medan vissa dagar är tvärtom. Inte så mycket skrivet men mycket kolla upp saker, ringa och allmänt förbereda för olika jobb.

Det har varit riktigt roligt att jobba med magasinsformat igen. Senast var ju vårt magasin Karriär som vi gjorde för ett år sedan på Kaggeholm. Nu har jag varit här i snart tre månader och har fått in magasinstempot i kroppen. Ska bli intressant att se hur övergången till sportreporter på Jönköpings-Posten i sommar ska gå. Det är lite snabbare puckar där om man ska snacka sportspråk. Det ska bli kul att få jobba med sport igen. Även om det jag gjort nu har varit fruktansvärt roligt det också. Det är lite av ett lyxproblem att det finns så många roliga grenar och ämnen inom journalistiken. Jag vill hinna med att göra allt. Vi får se vart jag landar till slut. Nu ska jag ut och skaffa så mycket erfarenhet som det bara går. Ha det bra!

Marcus Josefsson, J2

Torsdag 22 maj. Idag tog det emot lite att behöva sitta inomhus när det i princip är högsommar ute. Men sånt är livet. Idag har jag fått en del del gjort i alla fall. Jag har skrivit klart en text som kommer att publiceras i nästa nummer av Icon som kommer ut i slutet av sommaren/början på hösten. En text om vad skrattet har för inverkan på en människa. Vad är det som händer i kroppen när vi skrattar? Och är det så att det faktiskt går att skratta sig till ett längre liv, som ordspråket vittnar om? Det är det jag hunnit göra idag. Kommer även påbörja några projekt till som ska vara klara innan jag lämnar här. Idag är det endast två veckor kvar på praktiken här. Tiden har gått så sinnessjukt fort. Nu är det bara köra enda in i kaklet.

För att inte tappa Kaggekänslan totalt här så är vi några i klassen som brukar käka lunch med varandra ibland. Idag var en sådan dag. Jag, Robin och Emma B satt ute i solen (jag fick alltså lite sol idag i alla fall) och käkade. Det var mycket trevligt. Det är alltid lika skönt att prata med dem om praktiken. Alla vi är ju i samma situation som praktikanter. Det är bra att dela med sig egna och även höra av deras erfarenheter.

Nu är det inte långt kvar innan alla i klassen samlas igen, det ska bli kul. Men först ska jag njuta av att vara här lite till. I morgon bjuder jag på mitt sista blogginlägg. Häng med då också.

Marcus Josefsson, J2

Måndag 19 maj. Jag gör min praktik på Icon Magazine. Ett reportage/intervjumagasin med ledorden: Vår tids inspiratörer. Vill du läsa om spännande personer, både kända och okända, med intressanta berättelser. Då tycker jag du ska gå och köpa ett ex av Icon. Magasinet kommer ut sex gånger per år. Min roll här på redaktionen är skribent/reporter. Det har gått två månader sedan min första dag här. Jag kan inte fatta att tiden gått så fort. Men jag antar att tiden gått så fort för att jag trivts så bra och haft fullt upp i stort sett hela tiden. När jag kom hit var det precis i början av arbetet av vårt sommarnummer som kommer i butik den 22 maj. Vilket ju är väldigt snart. Till det numret har jag skrivit en hel del olika artiklar. Jag har bland annat, med hjälp av en etologforskare. Jag har även intervjuat många intressanta personer. Men jag vill inte avslöja för mycket, utan det får bli en härlig överraskning när du lyxläser magasinet i sommar.

De flesta intervjuer jag gör är via telefon. Till en av vinjetterna har jag intervjuat en dansk. När vi först hade mejlkonversation påstod han sig kunna svenska (för han jobbar i Sverige). Jag svarade något i stil med ”perfekt, då kör vi intervjun på svenska”. Allt jag hade förberett var på svenska. När jag väl ringde upp honom visade det sig att jag knappt förstod ett ord av vad han sa. Jag vet inte vad det var fel på. Min förståelse för danska eller hans övertygelse om sina svenskakunskaper. Hur som helst fick jag snällt fråga om vi inte kunde ta det på engelska istället. Så jag fick snabbt tänka om och damma av engelskan utan förberedelse. Men det gick finfint och det blev en bra intervju.

Vi har precis fått numret från tryckeriet och det ser jättefint ut, och är fullproppat med intressant läsning. Mitt råd är att du går till närmsta pressbyrån och köper dig ett exemplar den på torsdag. Det var lite kort om vad jag gjort hittills. På onsdag får du läsa om vad jag jobbar med just nu. Vi hörs då.

 

Marcus Josefsson, J2