Lördag 16 maj. Sista blogginlägget från ett stekhett och folkfyllt Kungsträdgården. Har just matat av 200 vimmelbilder och plockat citat från årets Jesusmanifestation. Nu är det slut och om två timmar invaderas scenen av Steve Angello från Swedish House Mafia. Hade gärna stannat kvar på det men nu är planen att ta mig hemåt innan stället korkar igen helt. Kvar i dag har jag att knata ihop en summeringstext till webben och papperstidningen.

Dagen i folkvimlet har varit roligt, varmt och faktiskt sjukt tacksamt! Jag var aldrig varit med om att så många vill vara med på bild i tidningen; i stället för att folk vänder ner blicken och rusar åt ett annat håll har en del faktiskt kommit fram och hojtat: Dagen! Jag vill vara med i Dagen! Skönt, och härlig omväxling.

En frilansfotograf och min redaktionschef har också varit här också för att köra liverapporteringen till webben under hela dagen. Är väldigt glad att jag inte var här ensam, min stress var redan på max för att få med mig allt hem till redaktionen. Det är lätt att vara tidsoptimist en sådan här dag, och helt plötsligt står man med en timma kvar till deadline. Tidsprio är väl sådant man får lära sig med tiden, tänker jag.

Efter den här dagen och tiden som praktikant på tidningen Dagen återstår att tacka Kaggeholm för utrymmet att berätta om en vanlig dag på journalistprogrammet.

Ellinore Wolf, J2

 

Torsdag 15 maj. I dag har varit en lång dag. Den började och slutade på mörkaste bottenplan, i det ensliga Arkivet. Här har ingen arbetat på flera år, men i dag har jag gjort spindlarna sällskap och klättrat över kartonger och hyllrader i jakt på artiklar från antiken.

Varenda tidning som Dagen gett ut sedan 1945 finns tryckta i pärm. Jag hade tre specifika datum att kolla upp. Två av dem fanns i pärmar som saknades. Det sista var omöjligt att hitta. Så ja, här nere har jag suttit på golvet idag under ljuset av ett darrande lysrör. Min jakt på artiklar till nästa reportage var totalt fruktlös, och jag tvingas erkänna mig besegrad av den analoga journalistiken.  Utan internet är jag utom räddning. Tack och hej.

Det var en konstig dag, men det var sjukt overkligt att sitta och slöläsa historiska artiklar. Dagliga rapporter från Nürnbergrättegångarna, helgens notiser från när det knakade i Tyskland och en mur plötsligt delade öst från väst, uppror över utebliva ransoneringskuponger … Det kändes lite magiskt faktiskt.

På eftermiddagen fick jag till slut komma ut ur dammet. Då visade det sig att pärmarna jag letat efter låg på en av kollegornas skrivbord…

Det blev en ihopslängd artikel och en sista koll med nyhetschefen inför manifestationen på lördag. Under den dagen ska en text och 150 enkätbilder in… så nu ska jag gå hem och leta fram fotografen i mig igen. I morgon har jag ledigt, så därför får ni hänga med mig till jobbet på lördag i stället!

Ellinore Wolf, J2

 

Onsdag 14 maj. Jag gör min praktik som nyhetsreporter på tidningen Dagen i Stockholm. Det är bara tre veckor kvar av perioden, och dagarna går fort. Riktigt fort.

I dag har jag fått vila ut efter att ha publicerat ett dokument om främlingsfientliga partier i Europa. Det har varit en plåga att få alla siffror rätt, och en lättnad att se det i tryck i dag.

På morgonen var jag ut på stan för att göra min första enkät på ett år! Detta gav mig nog mer fjärilar i magen än nånting annat under praktiken. Det är svårt att inte säcka ihop när man kommer in på redaktionen med 70 ”nej tack” ringandes i huvudet. Men jag fick mina svar till slut!

I dag planerar vi inför helgen då jag ska vara utsänd reporter under en stor manifestation i Stockholm. Det blir kul. Vi hade också en kurs inom sökoptimering och sociala medier.

Lärde mig bland annat att världens befolkning oftare äger en mobil än en tandborste.

Vi hörs i morgon,

Ellinore  Wolf, J2