Hejhej! Denise här igen. Jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur det är att vara bildproducent-praktikant på Aftonbladet TV. Vad har jag för roll? Hur mycket eget ansvar? Hur blir jag behandlad?

Nu har jag praktiserat här i ungefär 10 veckor. Det är sjukt vad fort tiden går! Mestadels bildproducerar jag Aftonbladets Breaking News, som kort sagt är korta nyhetsuppdateringar på sajten. Som bildprocent på Aftonbladet har man mycket eget ansvar och förutom att bestämma vilken kamera som ska gå ut i sändning, styr jag även inslag, jag är min egen ljudtekniker och styr ljudreglar, myggar på programledare och gäster, har hand om ljuset och ser till att rätt ljus är tänd vid rätt sändning (olika ljus vid nyhetsuppdateringar och sportuppdateringar), jag bildmixtrar (dvs. har hand om knapparna som styr vilka bilder som går ut i bild) och jag styr och ställer in kamerorna, ser även till att kamerorna har rätt exponering (bingar i monitor). Så det är mycket att stå i och man är ganska ensam i kontrollrummet under en vanlig sändning förutom sändningsproducenten som har hand om själva innehållet, dvs. sätter rubriker och ringer upp t.ex. polis eller vittne som eventuellt ska vara med i sändningen. Sändningsproducenten är dessutom bra att ha bredvid sig då de har bra koll på vilka bilder man har rättighet att sända ut osv.

I början tyckte jag att det kändes helt sjukt att bildproducenten har hand om så mycket! Ibland har man dessutom hand om scriptaklocka för att räkna ner inslag till programledaren inne i studion. Du ska vara snabb upp och ned med ljudreglar, förbereda bilder och videoklipp/inslag till sändningen och allt detta ska gå väldigt snabbt. Det är trots allt en nyhetsredaktion som alltid satsar på att vara först ut med nyheten. Så när det väl gäller så har man många bollar i luften samtidigt. Och på senare tiden nu har jag även börjat lära mig att lyssna på vad som faktiskt sägs under sändning. Haha.

Det är ett riktigt gött gäng bildproducenter som är på Aftonbladet. De har varit väldigt måna om att jag ska få köra mycket själv och verkligen lära mig i praktiken. Så min praktikroll är precis likadan som att vara bildproducent här på riktigt, bara att det allt finns en annan bildproducent som går bredvid och finns nära till hands om jag skulle vilja ställa frågor eller få feedback på t.ex. en sändning jag gjort. Det är verkligen super! Lär mig så mycket!