Hej hej!
Thomas Lilja vid spakarna. Denna vecka är det min tur att blogga från praktiken. Jag är på produktionsbolaget Momento Film. Idag har näst sista praktikveckan börjat vilket innebär att jag blivit ordentligt varm i kläderna vid det här laget. Under de tolv veckorna som praktiken varat fram till nu har jag fått göra mycket och ta mycket ansvar – kul!

För att kort sammanfatta veckorna som varit har jag bland annat assisterat ute på inspelning, tagit ljud på andra inspelningar, loggat material, synkat ihop bild och ljud på samma material, pysslat med festivalansökningar av Momento Films senaste dokumentärfilm Winter Buoy, gjort research på filmer som är under produktion, hjälpt till att förbereda producenternas resa och vistelse under Cannes-festivalen (research, boka möten m.m.) och förmodligen gjort mycket mer som jag inte kommer ihåg i skrivande stund.

IMG_1694

 

Fredag 22/5
Hej!
Då är arbetsveckan slut för denna gång. Som ni sett i några av mina fantastiska klasskamraters inlägg jobbar vissa även på helgerna på sina praktiker. Men det gör inte jag, det har varit måndag till fredag som gäller. Ibland med sena kvällar men alltid med helgerna fria.
Idag har jag kommit igång med Avid-projektet, som jag skrivit om tidigare, lite mer ordentligt. Nästa vecka blir det full rulle med synk och förberedelse inför redigering, som drar igång på riktigt i sommar.
Nu lämnar jag över till nästa blogg-person, som ska skriva sista praktikveckan.
/Thomas

Torsdag 21/5
Hej igen!
Då var torsdagens arbetsdag slut. Idag har varit en ganska typisk dag vilket ju är bra eftersom det beskriver min praktik på ett bra sätt.
Det har nämligen varit en dag då man får lösa problem och uppgifter när de uppstår. Ett exempel är att jag fick texta en trailer när jag kom in på morgonen, en uppgift som jag gärna gör men som jag inte hade på min lista. Det har varit ganska vanligt under praktiken att det dykt upp grejer som behöver fixas direkt. Då får man helt enkelt lösa det på bästa sätt.
Onsdagens teknikstrul med Avid löste sig idag också (heja grymma redigerare med lika grymma kontakter) så nu på eftermiddagen har jag kommit igång med att sortera upp nytt material som kom in på kontoret förra veckan.
Imorgon är det veckans sista arbetsdag, hörs då!
/Thomas

Onsdag 20/5
Idag kom Momentos två producenter hem från Cannes där de varit och träffat eventuella samarbetspartners/finansiärer/regissörer för Momentos kommande projekt. Det var roligt att höra hur mötena gått eftersom jag varit med och förberett resan, och fick bra cred för det – kul! Förhoppningsvis leder mötena till något bra för de kommande projekten.
Annars har jag idag suttit med teknik som inte funkar (Avid-releterat – AHHH! Förhoppningsvis kan det lösas imorgon), instruerat en annan praktikant, som började i måndags, i Final Cut och Plural Eyes (synkningsprogram), och fortsatt med lite smågrejer som ska avslutas.
Och så har en kollega jobbat sin sista dag här idag, så vi har vinkat av honom också.
Dagarna bara rinner iväg…
/Thomas

Tisdag 19/5
Idag kom jag in på kontoret vid nio-tiden och började bocka av lite smågrejer som fanns på min att göra-lista. Dels börjar jag nu avsluta de projekt som jag påbörjat och dels började jag skriva lite överlämningar till mina kollegor på projekt som jag har haft under min praktik. Att känna att det är viktigt med överlämningar känns bra, det innebär att man fått ansvarsområden som man nu vill lämna över på ett bra sätt. Det kan handla om uppdateringar på hemsidan, hur långt man kommit i ett loggnings/synkningsprojekt m.m.
På lunchen pratade vi om en testvisning jag var med på förra veckan, då vi visade en kommande dokumentärfilm för en liten testpublik här på kontoret. Det har varit väldigt kul att få en inblick i det kreativa arbetet kring några av filmerna också, bland annat via assisterande på plats och via den nämnda testvisningen, men också genom spontana samtal på kontoret.
Efter lunchen började jag titta på promo-utkastet jag började klippa på måndagen och fortsatte med det fram till det var dags att gå hem.


Måndag 18/5

Eftersom Momento Films två producenter är på Cannes-festivalen, och företagets administratör är ledig, innebär det att jag är själv på kontoret idag, tillsammans med personerna från ett annat företag som vi delar kontor med. Det är ett ganska litet gäng vilket gör att det är en avslappnad och bra stämning. Ibland dyker det också in regissörer och klippare som arbetar med Momento Film, vilket är väldigt roligt.

För ovanlighetens skull har jag ägnat dagen till nästan enbart en sak (för att riva av en gammal klyscha är det normalt sett väldigt många bollar i luften samtidigt en vanlig dag på kontoret), nämligen åt att klippa ihop ett utkast till promon/show-reelen som Momento Film ska ta fram. Det innebär en hel del tittande på de filmer som är färdigproducerade, för att kunna plocka ut de bästa och starkaste delarna och lägga in i Final Cut-projektet. Kul att grotta ner sig i lite redigering!
/Thomas