Hej! Amanda här. Jag pluggar Tv-produktion och är nu inne på min absolut sista praktikvecka. Det känns konstigt då jag har varit på samma produktionsbolag hela praktikperioden (alltså från början av februari.) Tiden har bara flugit förbi, och jag har nästan glömt att jag fortfarande går i skolan.

Jag är i alla fall sjukt nöjd med min praktik. Jag är på produktionsbolaget Jarowskij, som har sitt kontor i Frihamnen. Från början var det bestämt att jag skulle vara på Unicefgalan, och det är den produktionen som jag jobbat med från start till slut. Men då det inte fanns jättemycket att göra just där den första månaden och sista månaden så har jag kastats runt bland massa olika produktioner på produktionsbolaget. Och detta har bara varit positivt för mig, det har gjort att jag har lärt känna många och knutit mycket kontakter.

Utöver Unicefgalan har jag även jobbat med bland annat Klassfesten och Sveriges Bästa.

Då till vad jag egentligen har gjort under min praktik. Svaret är ALLT MÖJLIGT. Jag har varit redaktionsass och produktionsass. Jag har gjort allt från att åka runt i den galna Stockholmstrafiken och fixat massa ärenden, till att filma akt-teasrar till programmet Sveriges Bästa, till att vara med som avancerad statist i en sketch på Unicefgalan.

Jag har även fått jobba en hel del med rekvisita till alla de produktioner jag varit en del av. Det ska jag berätta lite med om i dagens text.

Det har bland annat inneburit baka tårtor, sy om kläder, pyssla ihop hemmagjord kartong-gps till Mumbo Jumbo Mandelmanns, försöka hitta bland alla gångar på svt-rekvisita osv osv.


Här har vi min hemmagjorda gps som är med i livesändning. Undrade lite om jag hade hamnat på dagis igen när jag satt och pysslade ihop den haha.

Innan jag hade min praktik så hade jag ingen aning om att det krävdes så mycket tid för att förbereda rekvisita inför olika program. På Unicefgalan var det jag som hade hand om nästan all rekvisita. Både till inspelningarna som skedde månaderna inför och till livesändningen. Så under mars och april var jag stammis på svt-rekvisita och svt-möbler. Första gången jag kom in på rekvisitaavdelningen höll jag på att få en chock. Gång efter gång efter gång med MASSA småkrafs. Det är inte en lätt uppgift att hitta just den där lilla minipyramiden eller blomhalsbandet eller vad det nu är man ska in och rota efter. Men häftigt att kunna få ta del av ett sånt stort lager av rekvisita.

På klassfesten var jag inte ansvarig för rekvisitan men hjälpte rekvisitören mycket. Det blev många sista minuten grejer som skulle fixas/köpas/lånas. Helt plötsligt hade något i manus ändrats och då var det bara att lösa det, oftast samma dag som inspelningen skulle vara.

En dag fick jag åka till SVT-rekvisita och fixa en vikvägg som hade glömts bort.

Någon timme senare när vi hade kamerarep så kom det fram åsikter om att just den väggen inte var optimal. Så en timme innan blandning fick jag sätta mig i produktionsbussen och åka till Sollentuna (från filmhuset, gärdet) för att köpa en annan vikvägg. Jobbigt i stunden, men jag tycker samtidigt att det är väldigt kul att jobba när det är lite tidspress och man får problemlösa och fixa allt eftersom!!

Fortsättning följer

Amanda Sandin, TV2