Kaggeholm! Jag heter Lovisa Fundell och studerar journalistik och content på Kaggeholm. Det är mitt andra, och sista år, vilket innebär en lång praktik på Svenska FN-förbundets kommunikations- och insamlingsavdelning. Jag är numera en av de trötta morgonpendlarna mellan Uppsala och Stockholm som är avundsjuk på de andra resenärerna som hunnit köpa en take-away kaffe från Pressbyrån (endast 10 kronor för studenter, lägg det på minnet). När jag väl är framme i Stockholm snor jag med mig en Metrotidning från centralen, tar jag mig till Söder där Svenska FN-förbundet har kontor bortanför Mariatorget, knatar upp för alla trappor och voila, så är jag framme och arbetsdagen börjar!


Mariatorget är helt fantastiskt. Passa på att gå till Humana eller Stadsmissionen om du är här.

Svenska FN-förbundet är inte FN, tyvärr. Alla jag pratar med tror att jag är på FN och det hade varit smashing, men det är jag inte. Det är en ideell organisation och folkrörelse som jobbar för att göra världen och FN lite bättre. Arbetet vilar på FN:s tre grundpelare vilka är; fred, säkerhet och nedrustning, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning, och mänskliga rättigheter och demokrati. Svenska FN-förbundet gör MASSOR, och det är lite svårt att enkelt förklara organisationen. Vi har massa lokalföreningar, riksorganisationer, FN-skolor, kampanjer och projekt. Jag föreslår att ni själva går in och läser nya numret av vår tidning Världshorisont där temat är den svenska FN-rörelsen, mycket passande för er. Dessutom har jag skrivit några av artiklarna, läs mer här https://fn.se/vi-gor/vi-utbildar-och-informerar/tidningen-varldshorisont/.


Alltså Söder, så vackert

Så vad får jag göra då? Mycket bra fråga. Den första delen av praktiken gjorde jag inte så mycket mer än att gå på möten och svar på mejl. Jag går fortfarande på massa möten och svarar på mejl, men det har tillkommit en hel del spännande uppgifter. Jag jobbar både med vår tidning Världshorisont, webben och sociala medier. Jag har bland annat skrivit om kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och ska nu sätta tänderna i ett ganska maffigt jobb om kärnvapen. Jag har fått äran att skriva faktabladet om kärnvapen som nästa numer av Världshorisont ska handla om. Jag vet att många tycker sådana ämnen kan vara obehagliga att tänka på, men jag älskar att grotta ner mig i sådana ämnen. Kvinnlig könsstympning exempelvis, jag kommer återkomma till det senare i veckan så håll utkik om du är intresserad av att lära dig mer.


Här är min lilla arbetsplats. Jag delar rum med fyra andra praktikanter som gör olika saker här på Svenska FN-förbundet

När jag var yngre så var en av mina största drömmar att jobba på FN. Som ni vet är det ju inte FN jag är på, men nära nog. Nu ska jag återgå till att jobba, vi hörs senare. Peace!

Lovisa Fundell, J2