Fredag 22 mars. I dag är andra gången på min praktik som jag har fått skriva om ett visst ämne – vädret. Har jag hamnat i ett fack och blivit väderreporter eller? Nej, men det är ganska roligt. Vädret berör, det är många som är intresserade och det ger utrymme i tidningen. Jag ringer runt till meteorologer som får sia om hur vädret blir framöver. Det märks att de är vana vid att kvällsjournalister ringer. Och de verkar inte ha något emot det.
Förutom att skriva artiklar händer det ibland att man får ringa snabba samtal till polis eller räddningstjänst då det har hänt olyckor eller något annat som är aktuellt just i ögonblicket. Det är lite nervigt, eftersom Aftonbladet har som mål att alltid vara först med allting. Så det gäller att vara snabb.
En annan del av arbetet är att svara i den ständigt ringande tipstelefonen. Vilket är allas gemensamma ansvar. Det är väldigt olika typer av samtal, många som vill att vi ska uppmärksamma något speciellt, folk som har synpunkter, vill ha hjälp med något eller folk som bara vill prata. Lite speciellt, men det ger en bra övning i att nyhetsvärdera – är det här något som skulle kunna bli en nyhet?
Två veckor har gått av praktiken och det har verkligen bara rusat iväg. Jag känner mig fortfarande ovan och som att jag är på helspänn hela tiden, eftersom allt kan hända. Men jag tror att så småningom kommer spänningarna att släppa och det kommer kännas mer och mer naturligt och vardagligt. Jag ska också försöka att ta vara på tiden, det går ju så fort när man har roligt.

Onsdag 20 mars. I dag har varit en spännande dag. Jag har ju som sagt väldigt varierande arbetsuppgifter och från att ha ring runt och jagat kändisar fick jag i dag arbeta med material från Uppdrag granskning. Jag fick titta på programmet som skulle sändas på kvällen, skriva om det i förväg och göra en intervju. Det handlade om transportbranschen och att chaufförer från andra länder jobbar för slavlöner i Sverige. Det var intressant att skriva om, även om ämnet kändes rätt stort och svårt.

Det är lite nervöst att det är så många som läser mina artiklar, men samtidigt är det kul och en stor motivation till att göra bra ifrån sig. Det sköna är att man går vidare direkt och fokuserar på ett annat ämne nästa dag. En dag är aldrig den andra lik, det är bara att vara öppen och beredd på det mesta!

Louise Frilund, J2

Måndag 18 mars. En vecka av praktiken har rusat förbi. Det är mycket nytt att ta in och lära sig.

Här är några intryck från veckan som gått :

1. Aftonbladets redaktion är så stor att jag har gått vilse flera gånger. Stora ytor och mycket folk. När man ska äta lunch går man två trappor ner i huset till en matsal som man delar med andra företag. En dag när jag skulle gå från lunchen tänkte jag mig inte för, jag gick in på redaktionen men tyckte inte att det såg ut som vanligt. Efter att ha gått en bra bit i korridoren förstod jag att jag hade gått in på Hitta.se en våning under istället för Aftonbladet. Jag vände mig diskret om och gick tillbaka i hopp om att ingen hade sett att jag gått fel.

2. Jag vistas bland proffs. Första dagen blev jag aningen starstrucked på grund av alla kända profiler som jobbar här. Nu har jag vant mig lite. Men det som fortfarande känns häftigt är att alla är så proffsiga och så bra på det de gör. Det är verkligen en inspirerande miljö att vistas i.

3. Här blandas stort och smått. Jag har haft väldigt varierande arbetsuppgifter. En dag fick jag till exempel göra en kändisenkät då jag fick sitta och ringa runt till en massa kändisar för att fråga en fråga. En annan dag får jag skriva om vädret och ringa runt till en massa meteorologer. Och en tredje dag fick jag skriva om påven, som blev dumpad av sin barndomskärlek och efter det bestämde sig för att bli präst. Många lättsamma nyheter.
En dag berättade jag om Anita och Hans i Lycksele, Anita som skulle ta ett sista farväl av sin livskamrat Hans, när han plötsligt svarade – han hade vaknat på dödsbädden. Den storyn var rolig att skriva och den fick mycket uppmärksamhet.

Det har varit en spännande vecka på Aftonbladet. Mycket nytt att ta in och lära sig men det känns väldigt bra. Det känns som att jag kommer att ställas inför utmaningar och lära mig mycket på vägen. Och jag tror att jag kommer att trivas bra.

Louise Frilund, J2