SVT Edit 22 april 2016

10.30

Möte inför nästnästa veckas tema (hemlis!). Jag och två redaktörer lånar ett konferensrum och spånar intervjupersoner och vinklar. Det är viktigt att få med ett genustänk, rasifierade röster och klassperspektivet.

Veckan som vi planerar är ett så kallat ”guldpaket”, då alla artiklar vi publicerar under veckan handlar om samma ämne. Det gör att vi kan planera längre fram, och också kan dela ut jobb till frilansarna. När mötet är slut har vi planerat två olika serieformat och runt 10 artiklar.

Mm, visst är det spännande att se vad det är för vecka? Kolla SVT Edit vecka 18 så får ni veta vad det är.

13.00

Börjar maila. Eftersom det är public service måste alla få komma till tals. Några vill veta exakt vilka frågor jag ska ställa. Resten ber inte om det, och jag bokar in intervjuer för kommande vecka.

14.30

Nytt möte, fast nu om veckan som gått. Vad har vi fått spridning på, vad gick bäst, varför, vad Facebooks algoritm gillar bäst… Veckans tema i Edit: Parisa Amiri (som är Edits program på TV2) handlade om HBTQ, vilket våra tittare har reagerat väldigt positivt på. Flera av dem som var med i programmet har fått bra spridning av Edits klipp i sina egna kanaler.

15.30

Födelsedagsfika för min kollega Eleni som köpt chokladtårta till hela redaktionen! Sen tog vi helg!

Sophia Magasanik, J2

 

SVT Edit 21 april 2016

09.00

Hela förmiddagen ägnades åt research (och kaffe) på diverse jobb (och mer kaffe). Min artikel om Donald Trumps felsägning lades ut under kvällen, så ungefär en halvtimme lades på att placera artikeln i olika grupper på Facebook för att öka spridningen.

En person som jag intervjuade i förra veckan hade flaggat för att hon ville godkänna sina citat innan publicering. Skickade citaten till henne i torsdags, men eftersom hon idag fortfarande inte hade svarat (trots påminnelser) antog vi att citaten var godkända och la ut intervjun.

Peppar peppar, men hon har inte hört av sig än.

11.00

Får ett mail om att gänget som gör Edit: Parisa Amiri (som är SVT Edits talkshow) behövde, citat, ”låna min hjärna under några timmar”. Kände mig väldigt smickrad (och lite orolig över en möjlig lobotomi eller annat experiment till Hjärnkontoret).

Men med hjärnan i behåll (!) fick jag i uppgift att leta efter personer som ska ställa upp i programmet nästa vecka. Det är vanligtvis fyra gäster med i programmet, plus en musiker som spelar sist. Det visade sig att det är svårare än man tror att hitta en någolunda känd person som har starka åsikter om en specifik grej och är någon typ av expert i ämnet, och som också vill uttala sig om saken på SVT. Och har tid. Framför allt tid.

Hittade tio möjliga kandidater, så nu håller vi tummarna att någon av dem inte är upptagna. Och att de har något att säga. Och vill ställa upp. Det är många astronomiska aspekter som måste stå i linje för att ett program ska gå ihop ibland.

15.00

Pilar iväg till SVT-husets stora entré för att träffa Rasmus Arvidsson och hans manager Helen. Vi går upp till Vinterträdgården i huset, som känns lite som en blandning av entrén till en simhall och botaniska trädgården. Intervjun är en del av ett ämnespaket som vi kommer publicera först om två veckor, men det är mycket som ska göras till dess…

Efter intervjun går vi upp på SVT:s tak, där det är utsikt över hela Gärdet (och strålande solsken) och fotograferade Rasmus till artikeln. Det var svårt att arrangera en bild som skulle knyta an till det vi pratade om, så det blev mest porträttbilder (i motvind).

16.00

Började skriva på artikeln, men eftersom den ska vara klar om två veckor är det ju no hurry, no cry.

Det var allt för idag! Ciao!

Sophia Magasanik, J2

SVT Edit 19 april 2016

09.00

Kommer till SVT-huset, sveper två koppar kaffe, dansar en ful glädjedans över att veckans fruktkorg har levererats till redaktionen och inser att jag verkligen måste städa mitt skrivbord. Delade känslor den här morgonen.

Jag och min kollega Eleni har arbetat i två dagar med ett jobb angående att Shakespeare dog för fyrahundra år sedan. Vi började morgonen med att korrläsa varandras texter, och bearbeta materialet så att språket passade det gemensamma formatet.

10.30

Tidningarna är slut i hämtningslådan (alla redaktioner kan hämta dagens tidning) så jag tar en bensträckare och skuttar ut i solen för att köpa tidningen vid Karlaplan. Vår redaktion ligger på SVT-husets baksida, vilket gör att vi är förevigt dömda till skugga, envisa snödrivor (och en gång en betande ko).

11.00

En kollega från en annan redaktion ringer och jag hjälper henne med ett case. Samtalet börjar otroligt förvirrat då hon först fått fel nummer och ringt en fullkomlig främling, och jag inte fattar om hon är i SVT-huset eller någon annanstans. Virrar runt i både samtal och korridorer ett tag innan vi har rett ut vad som gäller. Det är bara att acceptera. Det är helt enkelt en sån dag.

13.00

Lunchen är slut och jag förbereder ingress och frågor till onsdagens intervju med en musiker. Vinkeln handlar inte så mycket om hans musik som hans tidigare liv, men jag måste knyta ihop frågorna med den nya skivan så att managern blir nöjd.

Ofta åker ju artister på något slags intervjutåg i och med en ny skiva, men eftersom SVT Edit varken recenserar musik eller siktar på att vara rapporterande, gäller det att göra managern nöjd med att fråga frågor som tar avstamp i en låt, men som sen passar vår vinkel. Det är en katt och råttalek med ord och associationer.

14.00

Städar mitt skrivbord mellan möten. Herregud. Hur mycket skräp kan man samla på sig på två månader? Vad betyder alla kryptiska anteckningar jag har skrivit på både fram och baksida av post-it-lapparna? Det är mysterium utan slut, för jag slängde allt i pappersinsamlingen.

15.00

Min redaktör och jag pratar ihop oss om ett jobb angående att Donald Trump råkade säga 7-Eleven istället för ”nine eleven” – elfte september. Jag skriver ett utkast som jag skickar iväg, men det knasar sig lite med bildrättigheter. Det slutar med att det tar dubbelt så lång tid att hitta bilder, som att skriva själva artikeln. Min redaktör är nöjd och vi schemalägger artikeln under eftermiddagen.

17.00

Går hem. Under de sista timmarna filade jag lite på intervjun, och letade uppslag till onsdagens artiklar (vilket är det jag gör hela tiden mellan allt det andra, men jag orkar inte skriva ut det varje gång. Ni kan anta att alla luckor i mitt blogginlägg är fyllt av researchande efter de nya samtalsämnerna). That’s all folks!

Sophia Magasanik, J2