Hallå där Johanna Holmgren – du gick ut journalistutbildningen förra året – kan du berätta vad du jobbar med just nu?
– Jag jobbar som redaktör och sociala medier-ansvarig på den nystartade tidningen Dagens Hälsa.

Vad är det som är roligt med att jobba på Dagens Hälsa?
– Då själva bolaget startade för några år sedan är allt fortfarande ”under utveckling”. Det innebär att jag inte bara jobbar som redaktör, utan även som utvecklare, AD, och reporter. Fastän det låter krävande, så är det just det jag älskar mest med mitt jobb, att det ständigt är tusen bollar i luften och att jag har fått ansvaret att lägga rätt boll i rätt box. På så vis ökar delaktigheten och intresset att vilja lyckas. Två viktiga faktorer som, i mitt fall, avgör om det är ett jobb att satsa på över huvud taget.

På vilket sätt märker du att du har användning för din utbildning från Kaggeholm i ditt jobb?
  – Kaggeholm såg vad jag hade för ambitioner och mål med utbildningen. Mina uppgifter blev därför väldigt anpassade till den redaktörsroll jag i framtiden ville besitta. Det har gjort att jag idag kan stå med ryggen rak och känna mig trygg i det underlag jag fått från utbildningen. Då kurserna är extremt praktiska kommer inte heller arbetsuppgifterna som en chock. Tempot är bara avsevärt högre i arbetslivet.

När du tänker tillbaka på dina två år på journalistutbildningen – vad tänker du på då?
  – Allt som hade någonting med live-sändning att göra var absolut roligast. Radio, TV, galan. Kicken som infinner sig när man vet att det är ”nu eller aldrig” är fantastiskt härlig tycker jag. Att utforma ett magasin var också kul. Fullständigt kaosartat, men kul.

Just nu är det söktider för många som funderar på att skaffa sig en utbildning. Vad ska de som funderar på att läsa journalistik tänka på tycker du?

1. Tänk inte så mycket utan tuta och kör. Du måste börja någonstans.
2. Kontakter är nyckeln till framgång i det här yrket, därför är det viktigt att knyta dem så fort som möjligt. Gå på presskonferenser och seminarium, mingla! Om du inte gillar att vara social IRL, mingla på Linkedin.
3. Låter hemskt, men att vara prestigelös kan vara den mest attraktiva egenskapen för en arbetsgivare inom journalistbranschen just nu
4. Varje erfarenhet räknas så se till att samla på dig så mycket som möjligt.
5. Fortsätt att utbilda dig på sidan av. Lär dig nya saker som ”den äldre generationen” på arbetsmarknaden saknar. Infografik, datajournalistik, ja allt som är lite här och nu. Håll dig uppdaterad helt enkelt!
6. Glöm inte att slappna av och andas några djupa andetag till och från.  Lycka till och ta hand om dig!