Torsdag 26 mars

Idag var det tillbaka till flygplanskaos. Pilot som anses störtat planet medvetet och en annan som febrilt ska ha försökt ta sig in i cockpit.
Det är live från morgon till kväll. Experter och andra relevanta personer kommer och  besöker studion.
Programledaren som sedan kickar vidare till en sidekick i studio två som berättar om nytt från TT, twitter och andra sociala medier.
Allt blandat med inslag som uppdateras med bilder från AP, egna utsända på plats och ny info.
Kontrollrummet är som en bastu där alla maskiner agerar aggregat.

Inte mycket mer än så.
Istället kan jag berätta om min känsla inför FÖRSTA dagen här. Jag trodde att mitt liv skulle ta slut.
Att jag hade valt helt fel inriktning och att jag inte skulle gilla det tuffa klimat som alla berättar om.

Men jag blev så positivt överraskad som det bara går  egentligen.
Alla är så trevliga, man känner sig som en i gänget direkt och folk uppskattar att man är här. Har inte blivit glömd på lunchen en enda dag, det ni!
Men det är klart, det är väldigt stressigt och mycket att göra. När stressen kommer så blir vi alla nog lite korta i ton. Men det är spännande när det bränner till!
Folk ber också om ursäkt efteråt och säger: Säg till om det börjar kännas i magen att det är mycket. För det är inte bra!

Det ska mycket till för att jag ska säga det i och för sig…

Så nej, ryktet som Expressen har utanför är verkligen inte sant. Det är en jättebra praktikplats!
/Jennie


Onsdag 25 mars

Klockan 07.00 vaknar jag av att min jobbtelefon ringer.
Jag är praktikant – Vem ringer mig?
Nyhetschefen. Livesändning om flygplanskraschen idag igen.

– Borsta av dammet och sätt dig i en taxi till jobbet

Jag lyckas pressa tungan mot gommen och få fram ett skånskt ”lugnt” genom ångorna av min morgonandedräkt.
Väl på jobbet trodde jag att även denna dag skulle se ut som gårdagen med samtal och hektisk livsstämning på kontoret. Men icke.

Jag åkte istället på en SUPERINTRESSANT presskonferens om att regeringen vill sänka ROT-avdraget och lägga pengarna på bygget av fler bostäder istället. Jag fick filma Löfven och Fridolin med flera i det rödgröna gänget. Live i en äkta byggarbetsplats-miljö.

Jag ska väl erkänna att ”superintressant” var den kanske inte för mig som inte är så politiskt insatt. Och det är svårt att slå Zlatan, som Elin fick träffa på idag. Men jag trodde aldrig att jag skulle säga att en presskonferens om ROT-avdrag var precis vad jag ville göra. Det är så fruktansvärt kul att komma ut på fält och trängas med fotografer!

Tycker att allt ute på fältet också är ganska komiskt. För det är verkligen ett fält. Ett krigsfält. På byggarbetsplatsen på Djurgården skulle de spexa till det med en rundvisning på tio minuter med politikerna och vi från media tätt efter. Så ut kom politikerna på rad, med bygghattar och stövlar. Men allt gick fel någonstans när pressfolket inte gick tätt efter, utan runt omkring, uppe på och stod på varandra. Så de fick avbryta rundvandringen efter tre minuter.

I ett litet litet rum, i en liten liten bygg barack trängdes vi alla ihop. Klaustrofobiskt. Kameror runt huvudet, TV4 var till vänster om mig och armbågade sig fram med stativ. Jag kom in före dem och lyckades få en bättre plats. Det är ju som en tävling och jag älskar att tävla, så jag armbågade tillbaka. Men när konferensen sakta började ta slut, var det dags att förbereda sig för enskilda intervjuer. Då ska jag försöka förflytta kameran till ett enbens-stativ, samtidigt som jag måste upp med live-väskan på ryggen. Då är jag nervös. För om jag stöter till någon lite eller fastnar i någon av de 100 sladdarna, då kommer någons kamera arrangemang gå i golvet.

Allt gick bra och väl hemma på kontoret klippte jag ett roligt klipp när prins Daniel och kronprinsessan Victoria testar rullstolar i Sydkorea. 17.40 checkade jag ut.

Tio timmar jobbade jag idag, och det var kul varenda sekund.

/J

Tisdag 24 mars
Hej!
På Expressen Webb-tv är det full rulle. Så fullt upp att jag till och med glömde gårdagens blogg :/
JennieJag har hunnit vara här i fyra veckor nu och varit med om mer än jag någonsin kunnat drömma om! Jag har fått göra allt från att sända live i riksdagen till att kela med vilda tamsvin.. förlåt, tama vildsvin! Och fota melodifestivalen!, (inkl bli nersprutad med Måns Zelmerlöws champagne på efterfesten, BÄST hittills! 🙂
Denna vecka har mest inneburit klipp, spela in speakar och ringa! Med anledning av Jimmie Åkessons come back (en nyhet Expressen avslöjade igår) och den tragiska flygolyckan i Alperna, Frankrike idag, så har det varit livesändingar för fullt. Och då får man veta att man lever. Liveredaktör som springer runt och svettas med nyhetschefen som flåsar en i örat: ”När är det färdigt?” Samtidigt som Final Cut hänger sig, ja tyvärr gör det det här också. Ett djup andetag krävs för att speaka utklippta liveinslag i speakerbåset och sen  ut för att ringa alla politiker som finns i Sverige blandat med flyplansexperter. Eller varför inte:”Luftfartsstyrelsens flygsäkerhetsanalytiker? Tur att jag inte fick tag på honom för jag tror inte hans titel skulle få plats på de utmallade namnskyltarna.
Dagar vid datorn gör mig lite skelögd, men som tur är händer det mycket utanför kontorslandskapet också. Det är det som gör detta jobb så fruktansvärt kul!
/Jennie