Radio, eget ansvar och praktik. Det är vad som poppar upp i Jasmin Lindbergs huvud när hon tänker på Kaggeholm. Jasmin gick ut journalistutbildningen förra sommaren. Nu är hon programledare på Sveriges Radio och i sommar ska hon arbeta som live-reporter på SR Ekot.
  – Jag jobbar som programledare på Sisuradio på Sveriges Radio. Jag är programledare för ett finskt ungdomsprogram som heter Tähti samt det tvåspråkiga programmet Popula, som är ett nöjes/samhällsprogram som även sänds live i P4.

Vad är det som är roligt med att jobba på Sveriges Radio?
– Jag älskar att jobba med radio! Att få använda min och andras röst som redskap och träffa nya människor är superroligt. I programmet Popula är vi två programledare, jag och Erkki Kuronen. Erkki är en av de få som får mig att skratta åt vad som helst, när som helst. Vår dynamik är kompletterande och underhållande. Bra kollegor gör allt så mycket bättre!

På vilket sätt märker du att du har användning för din utbildning från Kaggeholm i ditt jobb?
– Radiokursen på Kaggeholm har varit till en stor hjälp även om jag fick jobb på radion innan kursen startade. Under radiokursen fick vi prova på många olika roller, såsom producent, programledare, tekniker, researcher och reporter, vilket har varit till stor hjälp då jag på Sveriges Radio arbetar med alla dessa roller samtidigt.

– På Kaggeholm fick vi ta eget ansvar, lära oss allt från tv, tidningsjobb och radio samt göra utrikesjournalistik i Grekland. Jag kände mig mer trygg när jag skulle ut i arbetslivet efter utbildningen, eftersom glappet mellan skola och jobb inte var så stort.

När du tänker tillbaka på dina två år på journalistutbildningen – vad tänker du på då?
– Oj, det är mycket. Jag har lärt mig att hantera olika redigeringsprogram som jag haft nytta av i arbetslivet, allt från redigeringsprogram för rörlig bild till layout, ljud och bildredigering. Uppskattar även att vi hade en kort praktik under första studieåret, för det ledde till att jag fick jobb som programledare på Sveriges Radio sommaren därpå.

Just nu är det söktider för många som funderar på att skaffa sig en utbildning. Vad ska de som funderar på att läsa journalistik tänka på tycker du?
– Börja med att jämföra skolor och hitta något som passar för just dig. Jag ser Kaggeholm som en praktisk skola där man får chansen att testa hur yrket fungerar i verkligheten. Relationen till klasskamraterna och lärarna blir personlig och det finns gott om utrymme att utvecklas som person och som journalist. Jag har drömt om att bli journalist sedan gymnasiet och hoppade på utbildningen på Kaggeholms folkhögskola fyra år efter studenten. Idag jobbar jag som journalist och stortrivs med det. Mitt bästa tips till dig om du känner dig tveksam är att du börjar med att gå på Kaggeholms antagningsdag och sedan lyssnar du på vad din magkänsla säger. Testa, det var så jag började! Lycka till!