Att jobba som frilansjournalist innebär mycket slit och en ständig jakt på kontakter. Det är en hård och ofta osäker bransch där det gäller att vara väl förberedd för att kunna ta sig fram. Detta får nu journalistlinjens andraårselever känna på ordentligt då frilanskursen startar.

Veckan började med att frilansjournalisten och föredetta eleven Jacqueline Joo besökte Kaggeholm. Hon spår en mycket ljus framtid för alla blivande frilansare. Joo gick ut journalistlinjen på Kaggeholm 2009. Med hela tre praktikplatser i ryggen såg hon snabbt till att knyta kontakter. En av platserna hon praktiserade på var byrån OTW som arbetar med flera olika kundtidningar. Det blev startskottet för Jacqueline som tidigt hade bestämt sig för att jobba som frilans.

– Jag hörde av mig till dem direkt efter jag slutat skolan och sa ’här är jag, jag gör vad som helst’. Men jag lärde mig senare att det var absolut inte så man ska säga, men det gick ju bra för mig i alla fall, säger Jacqueline.

Det är lättare att få jobb genom att nischa sig och visa att man har expertis på ett område menar Jacqueline. Hon själv siktade in sig rätt fort på relationer, något som resulterat i att hon nu även är diplomerad coach och kan titulera sig som ”Relationsproffset” på visitkortet.

Jacqueline är en journalist med många järn i elden. Som frilansare har hon hunnit med mycket för att bara vara 27 år. Allt från skribent åt Cosmopolitan till utvecklare av kundtidningen mySafety och sport- och kändis-reporter till skotska Daily Record.

Om man arbetar som frilansjournalist gäller det att man planerar sin ekonomi väl. Ofta kan man inte veta hur mycket som kommer in och riskerna är stora då man inte tjänar pengar om man har en dålig dag.
– Vissa perioder så som juli till augusti är också väldigt svåra att sälja på. Då får man helt enkelt ha sett till att ha sålt ordentligt på våren, säger Jacqueline.

Men hon ser trots dessa motgångar mycket positivt på yrkesformen och tror mycket gott om framtiden.
– Tidningarna plockar upp allt mer från frilansare nu när det idag är så många som blir varslade på redaktionerna.

Jimmy Karlsson, J2