Fredag 19 april – Från Zanzibar till Arusha!

P1010795

På besök hos Hope for Children

Nu har vi varit på Habari Maalum College i lite mer än två veckor och jag sitter fast i bergen med dåliga lervägar, fina getter och jobbiga åsnor. Afrika är underbart även fast saker som tvättmaskin, fungerande internet och el inte är självklart så tycker jag ändå att Tanzania har lyckats bjuda på några spännande upplevelser; ännu mera Dalla dalla, tvätta för hand, regnoväder-deluxe, bortspolade vägar och broar, maratongudstjänster med galna pastorer och timmar av dans, tacksamma och glada människor och mycket mycket mer!

P1010481

Under vattenmassorna låg en bro. Vi stod på den bara några minuter innan den här bilden togs.

Det är riktigt kul att vara här, även om vissa har börjat längta hem lite. Själv skulle jag gärna stanna här längre, saknar inte kylan, snön eller dansrädda människor särskilt mycket.

Under vår första vecka här har vi besökt en massa ställen. Vi har fått se allting de gör här på Habari Maalum Media och Colleget, lekt med föräldralösa barn på barnhemmet Hope for Children och träffat en massa missionärer.  Vi hade även lektioner på Habari Maalum College med Mats och Maria Levander, och med Jackson Kaluzi som är rektor för skolan.

P1020315

Fullt ös i kyrkan!

Mats har pratat om storytelling – konsten att berätta historier – medan Maria och Jackson har pratat om mission och kommunikation. Dessa tre personer tycker jag personligen är bra lärare och bra förebilder.

Nu i veckan har vi fått vara mycket mer praktiska. Klassen fick testa på att vara ett film team. Tillsammans med några av de som jobbar här med Mats och Maria fick vi i uppgift att spela in 8 musikvideos med två barnkörer på två dagar(!) efter ynka två dagar av förberedelser! Studion var bara ett tomt grått betångrum när vi började och utöver listan med låtarna vi skulle spela in fanns det inte mycket förberett. Kaos var min första tanke, och kaos blev det när vi spelade in!  Men vi var ett bra team och det gick hur bra som helst.

P1020036

Och fullt ös i studion!

Så tack till mina klasskamrater & Habari Maalum Media folket! Idag har vi varit på nått som heter TGT, en relax-klubb där många västerlänningar brukar hänga. Det tycker jag vi har förtjänat efter en hård arbetsvecka.

So until we meet again, keep it cool. I’m out, Peace!
Kiri

17 april

Nu är Bibel + klassen installerad i Arusha sedan en tid tillbaka. De tas om hand av Mats Levander som jobbar på skolan Habari Maluum. I hans blogg kan ni läsa hur det går för klassen i allt de står i:

”Vi har sedan en dryg vecka besök av åtta elever från Kaggeholms nya bibellinje Bibel +.  De studenterna läser bibelämnen och samtidigt olika profiler: dans, musik och media. Nu handlar det om att uppleva ”missionsfältet” in under huden. De deltar i gudstjänster, får undervisning om mission från ett tanzanskt perspektiv, praktiserar storytelling, träffar och hänger med ungdomar, upplever nya perspektiv på fattigdom och rikedom, ger kreativ input i våra inspelningar, äter afrikansk mat och även indisk (alla som varit i Arusha har nog njutit en kväll på Khans), shoppar på lokala marknader och blir genomvåta av de enorma vattenmassorna vår Herre behagar välsigna detta land med.”

Läs mer och se bilder här: http://levandersblogg.wordpress.com/2013/04/17/ny-studio-oversvamning-och-bibel/


6e april

Zanzibar!

Bplus_Zanzibar
Nu är vår underbara vecka på Zanzibar slut. Det har nog varit bästa påsklovet någonsin, i alla fall för min del. När vi kom fram möttes vi av värme hav och sand. Varje morgon har solen gått upp på en nästan klarblå himmel och vi har varit lika tacksamma varje gång.

Jag menar att vakna till en tallrik färsk frukt och en fantastik havsutsikt är inte riktigt något man kan klaga på! På dagarna har vi sysselsatt oss med lite olika saker. Vissa har trivts i en hängmatta i skuggan medan andra har solat, badat eller samlat snäckor på stranden. Tyvärr har vi inte helt lyckats undvika att bränna oss och vissa har fått springa på toa lite oftare än vanligt, men det hör väl till. Det har inte varit något allvarligt och alla mår bra nu.

Bplus_Zanzibar

En dag bestämde vi oss för att vi kanske faktiskt skulle göra något så vi tog med oss några flaskor vatten och begav oss med Dalla dalla in till Stone Town. En Dalla dalla är en liten lastbil med sittplatser på flaket och det sätt som invånarna på ön tar sig runt. Man åker många fler än man får plats och visa hänger till och med utanför. Jag kan inte låta bli att skratta när jag tänker på att hemma så får min väska en egen sittplats på bussen men här ryms den knappt.

Det var kul att få se Stone Town med alla affärer, små butiker, människor och dofter. Vi gick igenom en matmarknad, om du föreställer dig ALLA olika mat dofter samtidigt och blandar dem så kanske du kan få en bild av hur det luktade. Stone Town består annars mest av trånga gränder. Så om du inte hittar eller har väldigt bra lokalsinne så ser allting nästan likadant ut. Det är bara att gå och hoppas att man kommer dit man vill. Efter en hel dag tillfots kom vi i alla fall hem nöjda och med en del souvenirer.

Bplus_Zanzibar

Som avslutning för vår tid på Zanzibar åkte nästan alla av oss ut för att snorkla igår. Båten åkte ut mot en ö mittemot Zanzibar och du skulle bara sett vattnet! Det var så galet turkost! Det såg ut som att de ”Photoshopat verkligheten” som Jonatan uttryckte det och det var verkligen så det kändes – overkligt. Vi såg nästan alla fiskarna från ”Hitta Nemo” och fler utöver det! Jag har aldrig snorklat innan så jag tyckte det var fantastiskt. Men det var lite tråkigt bara att ingen hade med sig en undervattenskamera.

Bplus_Zanzibar
Ja, det är väl i stora drag vad vi upplevde under veckan på Zanzibar. Nu flyger vi vidare till Arusha. Så håll utkik efter fler rapporter! 🙂

/Sandra Klasson