– Maten vi äter betalar inte sitt verkliga pris.
Det menar Malin Olofsson som kom till Kaggeholm för att berätta hur det ser ut innan varorna slutligen når våra frysdiskar.

Tillsammans med kollegan Daniel Öhman har Malin Olofsson åkt runt stora delar av världen för att undersöka var maten egentligen kommer ifrån. Genom sin granskning av livsmedelsindustrin har de avslöjat det höga pris som både djur, natur och människor i andra delar av världen betalar, för att vi ska få så billig mat som möjligt. Granskningen fick namnet Matens pris och har presenterats i form av både radioreportage, föreläsningar och som bok.

Malin tycker att det är viktigt att tänka på vad man egentligen äter eftersom maten är en ändlig resurs.
– Den produceras så långt bort. Det tänker vi oftast inte på utan koncentrerar oss på att jaga röda prislappar.

Responsen efter granskningarna har varit positiv.
– Människor är intresserade och det finns ett stort engagemang. Mat är ju verkligen ett ämne som berör alla.

Hon berättar under föreläsningen att det har krävts hårt arbete och många sena timmar för att ta sig igenom många och långa rapporter. Men det har lönat sig. Stora Journalistpriset och Guldspaden är några i raden av priser som miljöjournalisterna har belönats med.
– Det är verkligen jätte roligt att få en bekräftelse på att det vi gör är viktigt. Då får man också energi att fortsätta, säger Malin.

Hennes egen favoriträtt är svart bönröra med tomatsalsa i tortillas!

Frida Svensson, J2