På tisdagen hade TV1 och J1 besök av Pressombudsmannen Ola Sigvardsson. Vi fick följa med på en resa inom pressetiken med start för 250 år sedan då Sverige grundade världens första Tryckfrihetsförordning fram till och med dagens nya krav på tryck – och yttrandefrihet.

 

bild-261

Det var en spännande föreläsning som skapade många frågor för de flesta av oss elever på hur man ska tänka kring etik vid publicering; ska vi skriva ut namnet på ett brottsoffer? Ska vi publicera en läsarbild efter en bilolycka? Frågor som vi som tur var fick svar på från Ola.

I fyra år har Ola suttit på den ärofyllda posten som Allmänhetens Pressombudsman men han berättade att det var en lång väg för att komma dit. Han har jobbat som journalist i 35 år på diverse tidningar, allt från Expressen till Östgöta Correspondenten där han var chefredaktör. Han berättade om hur vi på olika sätt kan bemöta etiska dilemman och han gav exempel på problem som han har stött på i sin yrkesroll.

På frågan om vad han vill att vi ska ta med oss efter denna föreläsning svarar han att etik inte är enkelt men att han hoppas på att vi ändå förstod processen kring det. Han sa även att det inte finns hårda gränser kring etiska frågor utan att alla gränsdragningar är mjuka. Det är vad han anser vara kärnan i pressetiken.

Efter föreläsningen så känns det som att vi har fått ännu mer kött på benen för att kunna göra Enytt så bra som möjligt och vi vet nu hur vi ska hantera de etiska problem vi kan stöta på.

Text: Hanne Poulsen TV1