Ska nu försöka sammanfatta ett antal händelserika dagar. Jag gjorde ett besök på den stora Plusredaktionen i början av veckan. Förutom att delta i utvärdering av säsongen (som avslutas de närmaste veckorna) så fick jag jobba på en lite större redaktion och träffa övriga i Plusgänget.

I början av veckan lyckades också en av mina texter, som en del av ett artikelpaket, leta sig högst upp på SVT Nyheters förstasida och sedermera plockas upp av Rapport, TT och ett och annat övrigt medie. Kul så klart och härligt att jag här får ytterligare en plattform att skryta om det på!

Publiceringen handlade om Fria Tider och deras telefonförsäljning. De var, föga förvånande, inte helt nöjda med vår rapportering och publicerade själva en text där de hävdade att vi spridit falska nyheter. Den som är intresserad kan ju läsa igenom artiklarna och bilda sig en egen uppfattning men vår utgångspunkt har, givetvis, varit att behandla Fria Tider som vilket företag som helst som har missnöjda kunder.

Så om du som läser det här tänker att SVT är politiskt driven vänsterpropaganda så finns det nog väldigt lite jag kan säga som ändrar den uppfattningen. Jag har åtminstone inte själv behövt bemöta några kritiska röster, vilket ju i slutändan är skönt att slippa. Att jag som journalist redan under praktiken indirekt blir anklagad för att pyssla med fake news säger ju ändå något om mediedebatten 2018.

Dessutom har jag en ytterligare publicering i pipelinen där jag själv haft ansvar för hela processen. Det ska bli väldigt spännande och så här i slutet av praktiken känns det som om jag ändå har potential att avsluta på topp.

Slutligen då kommer vi till det sista tipset: Försök tänka på allt

Jo, mycket i den ”nya” medievärlden handlar om att paketera saker snyggt. Det räcker inte med en bra story som du skriver ihop utan du ska alltid tänka bilder, rörligt, flera artiklar, allmängiltighet etc. Mervärde är något som blir ganska centralt – särskilt när du hela tiden slåss om utrymmet på nyhetslöpet med en hel hög andra nyheter. Även om det finns duktiga webbredaktörer där ute som har detta som jobb så är det något att ta med sig nästan oavsett vilken roll du siktar på inom journalistiken.

Alexander Månsson, J2