Mattsson

Lagom till uppstarten av webb-tidningen Enytt har studiebesöken avlöst varandra för Kagges medieelever. Aftonbladet, Nyheter24, Dagen och Expressen öppnade portarna till sina redaktioner för en inblick hur de arbetar och tänker kring nyhetsrapportering. På ett trångt mötesrum i DN-skrapan berättar chefredaktören Thomas Mattsson att Expressens gamla honnörsord var att roa, oroa och förarga. Och att Britta Håkanssons tidiga artikel om förintelsen från 1944 har haft en stor betydelse för tidningens klara hållning mot rasism och främlingsfientlighet.

-Vi vill göra kontroversiell journalistik som berör, och vi söker kontroverser för att försvarar yttrandefriheten, förklarar Thomas närmare.

Föredraget handlade till största del om Expressens digitala satsningar och utveckling av nya produkter. Man vill göra mer livesänd webb-tv, där reportern ska vara mitt i händelsernas centrum, och ensam både sköta kameran och rapporteringen. Man visar lanseringen av Expressens labs, som är olika ämnessajter frikopplade från huvudsidan, där temat varierar alltifrån andra världskriget till roliga klipp på husdjur. Tidningens motto är att idéer ska gå snabbt från tanke till verkliga produkter. Thomas har som mål att inom ett par år omvandla den 70-åriga kvällstidningen till ett mediehus. Som morot tänker han därför ge all personal en ny Iphone 6. Kravet är att alla skaffar sig ett konto på Twitter, Instagram och Facebook.

-Om de inte klarar det, får de behålla sin Iphone 4, avslutar han.

På frågan hur man blir en bra journalist fick kaggeeleverna rådet, att alltid vara väl pålästa inför ett jobb, och hänga med i nyhetsbevakningen.