Kaggeholms egen webbtidning E-nytt har kört igång igen. Redaktionen som utgörs av TV- och journalisteleverna på skolan bevakar allt som händer på Ekerö. Evelina Malteson går första året på journalistlinjen och fick uppdraget att vara redaktör första dagen.
– Jag tycker jag behöll lugnet, det kändes bra. Det var ett hårt jobb men väldigt roligt, säger hon.

Kvart i nio samlas redaktörer, dagchefer och gruppansvariga för att planera dagens upplägg. En halvtimme senare kommer även reportrarna in för att bolla idéer och gå igenom sina arbetsuppgifter. Evelina medger att det var lite nervöst innan, men så fort hon satte sig på redaktörsstolen så föll det på plats.

Vad har man för uppgift som redaktör?
– Som redaktör skriver man inga egna texter, det är reportrarnas uppgift. I stället backar man upp redaktionen och undercheferna, ser till att alla har något att göra. Man läser igenom alla texter och är ansvarig för allt som publiceras på sidan.

Vad skriver ni om?
– Det är lokalnyheter riktade till ekeröborna. Det är feature (artiklar och reportage som inte är nyheter), nöje och sport och så vanliga nyheter förstås. Sen skriver vi även krönikor och bloggar. Allt som kan vara av intresse för de som bor på Ekerö, helt enkelt.

Att vara redaktör första dagen kan ses som en svår uppgift då de olika rollerna inte är alldeles självklara, men Evelina tycker själv att dagen flöt på bra och att hon fick positiv respons från sina medarbetare. Hon uppfattade det som att redaktionen lyssnade på henne och att de hade ett bra samspel.

Vad lärde du dig av att vara redaktör?
– Jag lärde mig hur folk kan bli när de blir stressade, de ändrar lite personlighet. Att de kanske gör och säger saker som de annars inte hade gjort. Men det var en bra stämning och alla var jätteduktiga. Det är ingen idé att stressa upp sig, för allting löser sig. Det är bättre att det tar några sekunder längre tid att publicera något än att lägga ut en text som inte är så bra.

Evelina ser fram emot en ny vecka som reporter på E-nytt. Hon tror att det kan vara en lite säkrare redaktion som kickar i gång onsdagens arbete. Hon planerar att köra på som vanligt, och hoppas att hon tillsammans med resten av redaktionen hittar intressanta och spännande nyheter.

Gå in på enytt.com för att läsa mer om vad som händer på Ekerö.

Emma Bengtson, J1