Emma LobroEmma Lobro, läser TV-produktion på Kaggeholms folkhögskola. Nu gör hon praktik på produktionsbolaget Nanushka.

Fredag 21 februari
Jag överlevde simningen. Jag vet att det var en cliff hanger, nu kan ni återgå till ert. Jag SKA vinna över simning. Har ändå bott hela mitt liv på en ö. Borde kunna simma liksom. HURSOMHELST så har jag sovit bättre inatt än på länge, gick i motvind med blask i ögonen hela vägen till praktiken med hopp i själen och en längtan i hjärtat. Vad fint vi har det ändå. Micke får ett nytt ASFETT resmål i kalendern typ varje dag. Såg en anteckning på boss’ bord ”miami/LA/NYC”. Gissar att det gäller världens bästa Micke och inte miffot som knappt flyter i en bassäng… Alla vet ju att man måste kunna flyta för att få flyga.

Idag fortsatte koordineringen och det kändes lättare på något sätt. Efter en grym lunch på Ming garden med min ally in food Berker loggade jag klart några filer och förberedde ett möte med en av deltagarna till ett projekt vi ska spela in om två veckor, knappt. Kändes otroligt creepy att bestämma träff med någon som inte vet hur jag ser ut och sen sitta och stirra ut alla som kommer för att se om någon av oss vågar fråga ”är det du som är du” så jag mmsade en bild på mig själv och kom på att det var ännu mer creepy. Här är bilden.

Skickad bild

Skickad bild

Tack för en fantastisk bloggvecka kompilompisar, nu lämnar jag över till Malin med varm hand och önskar er alla en trevlig helg! /Lobro PS. Min praktik är bäst. Jag vann. DS

Torsdag 20 februari
Så koordinationen fortsätter. Inte mycket att skriva om, det handlar om att ringa, maila, wheela och deala. Och projekten får jag prata om när de sänds typ. Men jag kan prata allmänt om hur min praktikupplevelse varit så här långt. Vi börjar från början.

Eftersom jag är en orolig själ skickade jag ut mina första praktikansökningar redan under sommarlovet. Utav kanske 30 mail och några typ platsbanksregistreringar fick jag komma på två intervjuer och fick bra respons från en men där hängde det mer på själva praktiktiden, vår period började mitt i deras inspelningsperiod så det skulle inte funka så bra… Våra lärare får typ en förfrågan i veckan under hela hösten (och fortfarande, hur populär får man vara?) om någon från vår utbildning vill komma och göra sin praktik hos dem så man kan lugnt säga att vi är eftertraktade. Så ta det lugnt. Ett sånt mail kom från min handledare på Nanushka, han sökte tre pers och mailet han knappt svalna i min inkorg innan jag hade svarat och bifogat CV. Det enda jag visste om bolaget var att de var små, unga och hade fått sin första kristall i princip utan budget. Exakt ett sånt ställe jag letade efter.

Jag var också på intervju för en praktikplats på Melodifestivalen som verkade jätterolig men jag resonerade så här när jag valde: Jag har längtat så FRUKTANSVÄRT mycket efter att få komma ut på praktik och JOBBA. Jag vill göra saker på riktigt. Att få en praktikplats är inte hjärnkirurgi. Bolagen får ca 100 mail om dagen från folk som ”gör vad som helst bara de får jobba med TV”, det kryllar av människor som kan tänka sig jobba gratis, sorgligt nog, och man är väldigt utbytbar. Det innebär att många bolag har vant sig vid att praktikantgöra är okvalificerat göra. Och herregud, det är det, men vi har ändå skuldsatt oss för en utbildning. Jag ville inte hamna på ett ställe där det fanns för mycket okvalificerat göra, säg, ett stort bolag med många produktioner och många som har för mycket att göra och kan behöva en desperat praktikant. Jag ville lära mig något under min praktik så jag letade efter ett litet bolag där man får insyn i hela processen och blir procentuellt sett en stor del av besättningen. Nanushka är ett sånt bolag. Vi är fem pers inkluderat mig och Micke och de jobbar snabbt. Älsk på det. Mello är ändå SVT. Sjukt stort. Men Mello är inte min bag och då finns det många som skulle göra ett bättre jobb än jag på den positionen. Jag såg framför mig en större roll på Nanushka och jag vågade chansa för att de också tagit in Micke på foto, då kände jag mig trygg med den rollen och jag är väldigt glad att jag hamnade här.

Det här har jag nu förstått är väldigt ovanligt utanför lilla TV-pölen. Min bästa kompis är soctant och hon tar emot många praktikanter och våra upplevelser är väldigt olika. Deras praktikanter kommer med en kursplan typ, ett väldigt detaljerat upplägg på vad de ska göra och när under praktiken de ska ha uppnått en viss nivå. De har tydliga samtal om förväntningar och uppföljande utvärderingar halvvägs. Men jag tänker att det beror på att det är ett sjukt uppstyrt jobb. Min bild av syftet med vår praktik är att vi ska få en mjukstart in i arbetslivet, få testa hur det är ”på riktigt” och se om vi överlever typ. Inte att det handlar så mycket om att lära sig egentligen, vi ska typ vara klara när vi kommer ut. (OBS! Min upplevelse.) Men jag tycker ändå att när ni funderar på er praktikperiod, välj en plats där ni får lära er mycket och där ni tror att ni kan få stöd att utvecklas. För annars är man ju bara gratis arbetskraft under tiden då du betalar för din utbildning. Här på Nanushka är det lite både och, vi fick nycklarna veckan innan vi började, skrev på ett kontrakt och har varit först på plats (Micke) varje dag. Det är väldigt mycket frihet under ansvar och jag känner att de har ett stort förtroende för oss. Men i och med att det händer så mycket nytt för dem och att vi sitter i samma rum så får jag lära mig en hel del också, jag nickar världsvant och antecknar i smyg, men ändå. Mycket är nytt.

Nu ska den här lilla fjanten som var tvungen att gå i obssim varje tisdag för att jag inte kunde simma (alla barn fick diplom efter ett år i obssimmet, på mitt stod det ”kan plocka upp ringar med fötterna”, jag har under min barndom haft alldeles för bra självförtroende för att fatta att det var en jävla insult men jag bjuder på det), till Gustavsbergsbadet med min mamma! Hoppas att jag inte drunknar!

puss och kram /Lobro

Onsdag 19/2
Photo 2014-02-19 14 35 12Photo 2014-02-19 14 31 35Micke och Emma på sin praktikplatsLyssnar på Haim och försöker komma ihåg vad jag gjort idag. Är lite uppe i varv, idag fick jag ta över två projekt och ska koordinera ihop dem inför inspelning. Tankarna snurrar, drar i alla trådar man kan, vem kan stripa en bil, var ska vi vara, vilka tillstånd krävs, rekvisita… Tur att man inte är en färsking. Heh. Så jag ringer alla jag känner som jag tror kan hjälpa mig och sen varvar jag det med lite loggning. Imorgon ska Micke börja grovklippa ett av våra projekt så det känns kul.
Efter arbetsdagen kom Matilda hit, vi gick och tog en ”jättestor stark” för 59kr och snackade skit. Värt. Känner mig dock helt tom nu så ni får hålla till godo med lite bilder från när jag och Micke larvade oss idag.

Hörs imöra! /Lobro

Tisdag 18/2
Imorse fann jag mig själv på en buss mot Tyresö igen och blev nostalgisk. Det var här vi spelade in vår reality Lajvet. Det är också här en prinsessa vid namn Malin bor. Henne kommer ni lära känna nästa vecka. Den här gången kom jag ihåg att _kliva av_ bussen och mötte upp en gullegosse vid namn Victor som skulle visa mig en bastuflotte. Frosten var hal och solen sken, så ut på en fuktig brygga halkar jag runt i mina för dagen mycket genomtänkta träskor och ser inte ett skit. Victor tycker att vi ska ta de sista stegen ut till flotten på isen men det tycker inte jag. Jag är en orolig själ. Så Victor riskerar livet för vår produktion och fotar och mäter bastun på insidan, jag tar hand om utsidan. Får man plats tre personer framför och tre personer bakom kameran där inne? Det blir tight, men Micke är smal tänker jag. Det ska gå. Med en eka eller mer is. Vi gjorde varsin regndans och hoppade in i bilen igen.

Väl tillbaka på kontoret möter jag upp min handledare och guru och det var ett mycket kärt återseende. Han har varit i Hong kong och spelat in Modellpojkar 2. Det är ett himla fint gäng vi hamnat hos. På agendan idag och lite halvakut stod att boka en flygbiljett till en av våra deltagare. En dag vill jag också ha så mycket fuck off-swag att jag kan få vem som helst som har tresiffriga högskolepoäng och en tvåårig (well snart) utbildning inom specialistyrke att göra mitt dirty work. All cudos till den stjärnan. Lite mer logg, en fantastisk lunch och snart dags för möte på tidning som vi ska göra webserie för. Ser verkligen fram emot att jobba med dessa damer de kommande månaderna. Blev dock nervös och luktade svett. Bättre lycka nästa gång!

När jag kommer hem får jag ett mail från gurun, vi har loggat FÖR bra. För ambitiöst. Med andra ord – för långsamt. Så imorgon blir det till att öka och rock’n’roll-logga. Bra instruktioner tycker jag! Det är ju ändå jag som ska läsa igenom allt sen liksom… *hostharkel* #ebprod

Fridens liljor /Lobro

Måndag 17/2
Tjatja bloggen! Jo, jag gör ju precis som Micke min praktik på Nanushka som har sitt säte vid Mariatorget, där jag, som av en händelse, också haft mitt säte idag. Och för att reda ut detaljerna kring olika former av säten kommer här en saxning från Wikipedia:
Ordet säte, relaterat till verbet sitta, av germanskt ursprung, jfr nederländska Zetel, engelska seat. Ordet används i olika sammanhang:
• del av kroppen, som man sitter med; kroppspartiet mellan ryggen och benen, stjärten, skinkorna, se även sätesmuskeln
• sätesbjudning är inom obstetriken begreppet för att förlossning sker med stjärten först
• Sätet utgör en av ryttarens kroppsdelar till häst, kontaktytan mot sadeln, och är en hjälp vid ridning. Sits är kroppspositionen med avseende på sätet
• en plats man sitter på (ofta i fordon av något slag), såsom bilstol, båtstol, förarsäte, baksäte, motorcykelsadel etc. • upphöjd sittplats som symbol för auktoritet, signifikans eller heder, högsäte, tron. Exempel biskopssäte, jfr katedral, biskopsstol. Liknande bakgrund har ordet lärosäte, universitet, högre skola, seminarium, jfr kateder
• säte för ett företag eller en institution,[1] är den ort där företaget är registrerad hos Bolagsverket i tillämpliga fall och som är dess skattemässiga hemvist om skattskyldighet gäller i Sverige. Begreppet gäller även allmänt för en verksamhets officiella adress, huvudort.
• lokal eller område för maktinnehav, konkret och symboliskt herresäte (Exempelvis: Sätet för aztekernas makt låg i Tenochtitlan.), liksom härskarens varaktiga bostadsort. • sätesgård, säteri är huvudgård inom ett herresäte (frälsegods)
• i uttrycket ”ha säte och stämma”, som rättighet att delta i omröstning
• en ventils säte är den fasta del i ventilhuset där en tätande kropp, ofta en ventilkägla, vilar när ventilen är stängd. Genom att käglan kan flyttas i axiell led, kan öppningen varieras och flödet regleras;
• aktivt säte är inom molekylärbiologin ett enzyms aktiva yta.
• i uttrycket ”ta säte i”, att en sak ”börjar påverka någon”, eller ”tar en plats någonstans”

Så, nu när ni har lärt er nåt fortsätter dramat jag har valt att kalla mitt liv. Jag har alltså inte bara suttit idag utan jag har även LOGGAT. Hela förra veckan ägnade jag mig åt detta fantastiska tidsfördriv som jag gissar kommer ske lika naturligt som att andas under de kommande månaderna. Gött så. Uttrycket ”det finns alltid något att göra” stämmer verkligen. Och det något:et är logg.
Idag föll det sig så olyckligt att jag var själv på kontoret efter klockan elva och solen sken, jag käkade min matlåda framför en ”intervju” med Leif Mannerström om att man ska kunna ha lite humor i ett sexistiskt kök och började plötsligt känna en viss träsmak i mitt säte, en smärre hjärnblödning och lite kli i benen. Ringde upp min sambo som precis slutat och åkte hem och tog en prommis med lille vov i solskenet. Fylld av ny energi och livslust sitter jag nu och loggar lite på kvällskvisten. Imorgon ska jag scouta location till ett gig vi gör för Expressen och på eftermiddagen har jag ett roligt möte för ett roligt projekt som roliga jag ska få göra roligt de närmsta roliga månaderna! (OBS! totalt oironisk #världensbästapraktik #stjärnstopp)

XOXO /Lobro