Fredagen 19 maj 2017, Vetenskapsradion i Uppsala. Idag är det fredag och soligt som bara den! Tänk att praktiken snart är slut. Sitter här med nyhetschefen och pratar superkrafter, hans superkraft är att handla snabbt. Jag berättar att mina superkrafter är att prata i sömnen och att jag är bra på att skala morötter väldigt snabbt och det är sant.

Varje dag kl 9:00-9:30 prick, är det morgonmöte här på vetenskapsradion. Det kan vara värt att säga att vi delar lokal med P4 Uppland och jag vet inte hur de lägger upp saker men här på vetenskapsradions del är man väldigt punktlig. När möten börjar är de flesta på plats och de som inte är fysikt närvarande är med via skype istället, känns hightech.  Ideer spånas, pågående projekt diskuteras och ibland blir det lite ledigt och då pratas det om lite allt möjligt. För övrigt är redaktionen är uppdelad i:

1. de som gillar dinosaurier och
2. de som inte gillar dinosaurier.

Jag vet inte om du som läser lyssnat på vetenskapsradion, men det är faktiskt mer dinosauriefossilfyndsnyheter än man skulle kunna tro.

6

Idag har jag en sån där ”jag vet precis vad jag ska göra idag”–dag. Det är avstressande när det är så.  Det är alltså slutklipp och omstrukturering av saker. Kanske fixa med miljöljud och bättra på ljudkvaliteten där det skulle kunna behövas (ljudteknikerna kan sånt). Jag måste tillägga att jag har druckit så sjukt mycket kaffe under min praktiktid här, det blir så när det finns kaffemaskiner överallt.

8

Under tiden här har jag fått bekanta mig med en inspelningsapparat från Schweiz av märket Nagra, den är en svindyr manick som är grym att spela in med. Det ljud som plockas upp blir rent, utan störande ljud från fingrar som flyttas runt.  Men som sagt, om det skulle bli dålig ljudkvalitet, finns det ett gäng tekniker här som kan rädda upp ljudspår som kanske distat, blivit för basiga eller något liknande fel. Det är en trevlig upplevelse att ha en resursstark redaktion i ryggen, både vad gäller prylar och material.

Reportaget om nakenråttan verkar bli klart och kommer nog sändas om en vecka eller tre i vetandets värld i P1, ska bli spännande.

Till slut nu då, jag är nöjd med praktiken men är man redo för journalistbranschen nu då? Ja vi får väl se.

Joel Eidering, J2