Det är onsdag på Tredje statsmakten och solen skiner fortfarande. Mitt tafatta försök att sluta snusa är nu ett minne blott. Det är svårt när det sitter tre killar på samma kontor som snusar och man hör det knäppande ljudet från en snusdosa som stängs med jämna mellanrum. Det var sannerligen en utmaning att försöka läsa akademiska rapporter från forskare och dylikt med en snusabstinens från helvetet.

Dagen började med att jag kom in på kontoret. Jag delar rum med redaktionen på programmet Dystopia som sänds i P3 och det är ett trevligt gäng. Samtalsämnet nu på morgonen var gårdagens Uppdrag granskning och det var en lättsam stämning med tanke på det tunga ämnet. Någon ifrågasatte Uppdrag gransknings vinkel och någon annan tog den i försvar.

Jag fortsatte dagen med att göra research på narkotikaspåret och parallellkörde med att förbereda mig inför morgondagens förhandling på tingsrätten. Jag ska dit för att spela in ljud från rättegången och bevaka målet allmänt då det har kopplingar till andra mål med grov brottslighet.

Mina dagar handlar mycket om research just nu och det är en konst i sig. Jag har suttit och ringt myndigheter och diverse andra instanser. En sak man inte ska vara rädd för som journalist är att ringa människor, det är något jag har lärt mig.

Exempel på vad jag har gjort idag är att gå igenom artiklar från SRF. SRF betyder Sveriges radios förvaltning och tillhör Public service. Man kan ringa dem och be om research på gamla artiklar och inslag som är aktuella för det ämnet man gör research på.

Förutom att gå igenom gamla artiklar så har jag också suttit och jämfört statistik över antalet döda på grund av överdoser i Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Muntrare saker kan man ha för sig men det är ett måste för en journalist.

Robin Öhrman/ J2