Hej hej, hallå igen. Vi är nu inne på slutaudition. Alla deltagare som fått en guldbiljett ska nu komma till Stockholm, ca 80 deltagare ska nu bli 20. Jag är nu deltagarassistent, vilket innebär att jag är med deltagarna nästan hela tiden. Jag hjälper också Maja (deltagaransvarig) med logistik när deltagarna ska flyttas från hotellet till Oscarsteatern. En stor del som deltagarassistent är också att finnas till, man är länken mellan deltagaren och produktionen.

Under inspelningen har jag suttit och kollat på allas framträdanden, dels för att finnas där för dem, men också för att kunna förmedla innehåll till inslagsproducenterna som de kan följa upp sen. När man ser Idol och deltagarnas framträdanden för juryn på tv så kan man aldrig tänka sig hur mycket arbete det ligger bakom: entré, reaktioner, pic ups, pauser osv.

Under slutaudition har det blivit väldigt långa dagar. Vi har jobbat dag och natt, efter inspelningarna på Oscarsteatern så har jag åkt tillbaka med deltagarna till hotellet för att hjälpa till med utdelningen av gruppmoment och solosång, även här gäller det vara uppmärksam på innehåll och vad som händer. Den största utmaningen här är att dagarna är påfrestande – för alla. Det är lite sömn, finns massor att göra och deltagarna är uppe hela nätterna och repar. Det är snabba ryck, lunch och middag avbryts för att man måste hjälpa en deltagare som blivit ledsen eller någon som behöver skjutsas eller någon som ska synkas som inte är på plats. Det är såklart mycket tårar, för det är inte bara drömmar som går i uppfyllelse här, drömmar krossas också.

Samtidigt som jag finns där för deltagarna och hjälper dom med all logistik så ska jag också göra körscheman till alla i produktionen. Ett schema med deltagarna och innehållet, så att alla har koll på när varje deltagare ska träffa juryn. Detta görs tillsammans med innehållsproducenten som lämnar över det till mig, och jag ser till att det ligger på kontoret morgonen efter. Att göra scheman är kanske inte det roligaste som finns, men man märker på inspelning hur viktigt det är. Och för varje dag som går så ändras ordningen på deltagarna, några försvinner och innehållet kan ändras. Så det blir väldigt mycket jobb på småtimmarna.

På återseende.

Jonas Hedqvist, TV2