HEEJ! Om du läst förra inlägget så utlovade jag att berätta lite mer ingående om uppgifterna en får ha som praktikant på Randommix (ett barnprogram på SVT för människor i åldrarna tio till tolv). Hitintills har jag varit och filmat inslag till programmet, Randommix har några fasta punkter under veckan och en av dessa är ”dilemmavlogg”. Det fungerar som så; barnen skickar in sina problem, eller funderingar kring ett problem exempelvis.

”Hej, jag tycker det är skitjobbigt att byta om inför idrotten. Det har blivit så jobbigt att jag säger att jag glömt idrottskläderna hemma. Nu har jag dåligt samvete över att jag ljuger och undrar hur länge jag kan ”glömma” kläderna hemma innan mina föräldrar kommer på mig.”

Sen bearbetar någon på redaktionen texten så att ingen ska förstå, vem eller vart texten kommer ifrån. Sen åker vi ut till en skola, hälsar på en klass och säger något i stil med
– Idag ska vi spela in en dilemmavlogg här är någon pepp på att vara skådespelare?

Sen kör vi! På vägen ut till skolan, som den här gången låg i söderort snackade vi bilder och hur många vi skulle kunna tänkas ha med för att göra det bra och trovärdigt.
”Dilemmavloggarna” är det som bland det populäraste med Randommix och jag fattar varför.
På ett smidigt och enkelt sätt pratat vi om problem och kan problematisera situationer utan att någon enskild person måste stå till svars.

Summa sumarum, åka ut och göra inslag.

Inslag ifrån en skidbacke i Stockholm, jag var så kall om händerna att jag ett tag trodde fingrarna skulle ramla av, men det gick bra.

Vara med på under programmet och hjälpa programlederna med challanges och förflyttningar, typ om någon ska hoppa upp ur en tunna eller liknande. På en knapp halvtimme går inslagen sjukt fort så det gäller att vara på tårna. När jag varit med på direktsändningen har jag också hämtat gästen, installerat den vi chattdatorn och fixat med rekvisita som ska användas ur programmet.

Världens bästa drake i världens bästa hus.

Världens bästa drake i världens bästa hus.

Jag i glasögon. Krävs ingen närmare förklaring.

Kort och gott: filma, assa och fixa vid direktsändning.

Sen på en ynka vecka är det otroligt mycket fix och trix för att få inlogg till alla system som SVT använder, hämta ut dator, hämta ut kort, hämta ut sladd och i typ ett skitstort hus är det lätt och gå vilse. Jag har helt utan underdrift irrat omkring en hel arbetsdag därinne.

Här inne får jag leta pyssel, prylar, glitter och ja typ bara fantasin sätter gränser för bakom den här fantastiska väggen finns ytterligare FLERA rum med roliga saker i.

Handlat. Eftersom det nästan varje dag hålls en challange (tävling för oss äldre) måste det nästan handlas varje dag. Vattenballonger, äckliga godisar, partyhattar och allt annat en kan tänkas köpa för att göra roliga och hyfsat filmvänliga att ha i programmet.

Vi ses och hörs!

Guro Lehnert, TV2