Efterfrågan på att journalister ska kunna databasjournalistik blir mer och mer vanligt på redaktioner runt om i landet. Det är ett nytt sätt att  tänka när det gäller att hitta nyheter. Ola Samzelius arbetar på Uppsala Nya tidning och har tidigare gått journalistutbildning på Kaggeholm. I samband med terminsavslutningen kom han till Kaggeholm för att föreläsa om databasjournalistik och vad det innebär.

Databasjournalistik

Databasjournalistik går ut på att man inhämtar olika typer av data från myndigheter. Genom att mata in det i olika program så kan man bearbeta informationen för en analys utifrån olika journalistiska frågeställningar. Man använder sig av program som Excel, Google Fusion och olika metoder av crowdsourcing.

Ola hade precis som eleverna nu på Kaggeholm lyssnat på en föreläsning om datajournalistik och tyckte att det verkade intressant. Han ville veta mer och kontaktade olika redaktioner som redan arbetade med detta och sa helt enkelt.
– Hej, jag tycker att det här är intressant och skulle gärna vilja jobba med det här.

Han frågade också om han fick komma dit och prata lite mer om hur det fungerade. Han fick många bra tips och tankar med sig.

På Södertörns högskola finns sedan två år tillbaka en sju och en halv poängs utbildning för yrkesverksamma journalister som Ola just nu går.
– Mycket visste jag innan, men det som är bra är att man träffar andra och nätverkar och man får också in tänket i sitt dagliga jobb, säger Ola.

Ola tror att databasjournalistiken kommer mer och mer, men att man givetvis kan arbeta som journalist utan det.

– Man kan använda sig av den här metoden för att jobba proaktivt, säger Ola. Man kan begära ut handlingar och analysera dem och på så sätt ligga steget före en pressträff eller konferens.

På frågan om vad han tog med sig från Kaggeholm svarar Ola:

– Jag är ju lite äldre så jag hade både jobbat och pluggat flera år och valde därför att gå folkhögskola för att få de praktiska. Det gav mig också en inträdesbiljett till yrket som jag kunde visa upp.

Annika Holtet, J1