Andra veckan börjar närma sig sitt slut och praktiken har än så länge präglats av möten och små kurser. Igår fick jag en övergripande kurs i programmet Strawberry som är Utbildningsradions stora terminal för att arbeta med filer, lite som en gigantisk molntjänst innanför Public serviceföretagets väggar. Nu är tanken att jag ska kunna spara allt mitt bildredigeringsmaterial och på riktigt kunna arbeta med filmredigering i premiere pro.

Annars har det idag blivit genomgång i Orka plugga redaktionens rutiner för att speaka sina manus. Det är inte bara att krypa in i ett bås eller lägga sig under ett täcke, ljudtekniker ska bokas och allt ska skötas från ett kontrollrum helst. Men det gör också att kvalitén blir bättre förstås. Jag tror jag kommer att utveckla min röst mycket här. Det är inget jag hade en tanke på när jag sökte hit. Det är ändå en redaktion som arbetar med rörligt men jag har ju hört att TV är 80 procent ljud så det blir nödvändigt.

Efter att ha varit i kontrollrummet började jag ringa runt till olika skolor runtom i Sverige. Detta för att kolla hur det ser ut med engelska–uttal runtom i landet för vår målgrupp 12‑15 åringar. Det är lite klurigt nu när sportlovet infaller olika veckor så det gäller att ha kolla på var i landet det infaller när för att inte ödsla tid. Jag kan inte påstå att detta researchspår har varit särskilt spännande hittills. Uttalet i engelska ser väldigt bra ut så det blir nog ingen manusidé på detta. Jag måste ändå säga att det är rätt kul att få jobba så journalistiskt. Att få formulera bra frågor och samla in habilt källmaterial.

Efter lunch fick jag sitta och texta klipp. Det kan tyckas tråkigt och simpelt men man underskattar hur lätt det är att stava fel och vilka språkliga kunskapsluckor man ändå har. Det påminner väldigt mycket om när man skickar in en text man tycker är klar men som visar sig vara full av slarviga stavfel. Samma noggrannhet krävs här. Ni får väl testa mig och se hur renskrivet det här inlägget är så ses vi imorgon.

Peter Osterberger, J2