Jag gör alltså min praktik på Sveriges Television och Plus. Detta anrika program som så länge var synonymt med Sverker Olofson, Sverker Olofsons mustasch och en soptunna. Soptunnan finns kvar men Sverker har gått i välförtjänt pension efter otaliga år av vass konsumentjournalistik. Trots det, och att Plus förändrats en del de senaste åren, handlar det fortfarande om granskande journalistik med konsumentfokus.

Studioprogrammet görs i Umeå där också större delen av redaktion är placerad. I TV-huset i Stockholm finns dock en satellitredaktion som jobbar med de längre och mest djupgående inslagen i programmet, vilka också publiceras självständigt i SVT Play under namnet Plus Granskar. Det är på denna lilla redaktion som jag spenderar min praktik. Redaktionen består av endast två personer: programledare Sanne Olsson och inslagsproducent Henrik Larsson. Att vara en del av en så liten redaktion har varit givande i och med att jag fått på nära håll se hela processen och därmed lärt mig en hel del. Samtidigt har jag jobbat mer och mer mot redaktionen i Umeå, främst kring onlinepubliceringar.

Mina arbetsuppgifter har hittills täckt en ganska stor del av det journalistiska spektrat – från mer grundläggande research till mer klassiskt reporterjobb. Eller om man så vill från att åka till Kista och handla ris till att försöka intervjua brittiska datainspektionen. Just nu håller jag på med ett eget projekt som jag tyvärr inte kan säga allt för mycket om, mer än att det är ganska komplext men att jag tror att det kan bli bra (det där var en ganska mesig humble brag väl?).

Som avslutning tänkte jag istället ge ett tips på något du inte får lära dig på en journalistutbildning men som du ändå behöver kunna för att överleva i mediebranschen.

Tips: Lär dig hantera många flikar i webbläsaren

När du gör research kommer du att kolla på en hel mängd olika källor. De flesta av dem kommer att vara olika hemsidor och då är det oftast praktiskt att kunna snabbt hoppa mellan dem. Det finns ingen tydlig praxis kring hur många flikar som är ultimat men under tio antyder en låg arbetsmoral. Så lär dig att ha många flikar och att snabbt hitta rätt (ju fler de blir desto mindre ser du ju av hemsidans namn) så kommer du att både vara effektiv och se proffsig ut.

Återkommer snart med nya spaningar och ett nytt oumbärligt tips.

Alexander Månsson, J2