Mitt ute på vischan i södra Sverige håller jag till på min praktik i veckorna. Där filmas det ett nytt realityprogram i lifestyle-kategorin med sändning i höst och det handlar om renoveringen av ett slott. Det är på produktionsbolaget Titan Television som jag Linn, snart 30 år, praktiserar. 30 år och praktikant jovisst, trodde jag nog inte för några år sedan att jag skulle vara praktikant, men man vet aldrig vad livet har att erbjuda.

Hur landade jag på Titan? Jo, till att börja med hade jag väldigt mycket ångest inför den långa praktiken. Min första praktik gav mig verkligen en insikt i att jag inte passar på en lokaltidning och skriva nyheter i alla fall. Att då fundera på var jag skulle göra min långa praktik var svårt – vad är jag bra på? Vad tycker jag är kul? Många tankar som for omkring. Till slut – efter att ha funderat, funderat och diskuterat med människor i min omgivning började jag söka praktik på produktionsbolag och vips så blev det Titan och TV-branschen – perfekt att börja någonstans som praktikant.

Första veckorna innan inspelning så satt jag framför en datorskärm i ett kontorslandskap i Frihamnen, Stockholm. Blev mycket loggande, printade ut alla logglistor, tankade material, hjälpte till med allt möjligt helt enkelt. Jag var pepp på att komma ut på inspelning för att se hur det går till IRL. Jag ville ha svar på min fråga: Hur gör jag man reality egentligen? Veckorna på kontoret gick.

TYSTNAD TAGNING, INSPELNING PÅGÅR!
Tar jag livet på för stort allvar, gör jag rätt? Känner mig som en svans. Livet som praktikant. Men det är kul när jag får uppdrag och lär mig nya saker, det passar mig att vara igång ute på en inspelning. ”I Got Ants In My Pants” av att sitta på kontor hela tiden, variationen är toppen!

Vad har jag fått göra hittills? Allt i från att flyga drönare till att hämta byggmaterial. Koka kaffe, köra B-foto omkring i trakterna för att filma ”stockar”, ringa om filmtillstånd, vattna växter i växthus, prata med fårbonde om inspelning, ta hand om medverkande avtal, försöka fixa extra snickare, handla fika, köra bil. Har också fått ta upp ljud med en mikrofonboom. Det var en del av allt som jag fått göra.

Linn Falck, J2