Under veckans lektion i Pressetik fick Journalistik- och TV-ettorna besöka Expressen. Väl där höll chefredaktören Thomas Mattsson ett längre föredrag om allt ifrån hur Expressen arbetar till etiska tillkortakommanden.

På Expressens redaktion är konferensrummen döpta efter de storsäljande löp som tidningen haft genom åren. Vi fick slå oss ned i ”kyssen”. Bilden, föreställande kungen och drottningens bröllopskyss 1976, är Sveriges mest sålda lösnummer. Tanken är att påminna sina medarbetare om tidningens historia och det sammanhang de befinner sig i. Att alltså alltid vara först, att alltid vara beredd att fånga ”grejen”.

Under en rundvandring på redaktionens stora kontorslandskap påpekas allmänbildningens vikt för den journalistiska karriären. Att läsa morgontidningar, kvällstidningar, nyhetsmagasin och att lyssna på podcasts.

–   Många unga som kommer hit kan inte expressens historia och har luckor i nyhetskollen. Det kan lätt bli fel när då ska skickas ut på jobb och inte har bakgrundskunskapen, säger Thomas Mattsson.

Han följer upp med att tipsa om egna podcasten Mattson Helin. Där han tillsammans med Jan Helin, publisher på Aftonbladet, diskuterar nyheter.
Thomas Mattsson berättar hur Expressen alltid siktar på att ha en undersökande journalistik. Det var till exempel Expressen som kom med scoopet om Sverigedemokraternas ”järnrörs-skandal”.

–   Vi vill berätta om det som andra inte berättar om, säger Thomas Mattsson.

Thomas Mattsson visar även stor entusiasm när han börjar prata om Live-TV, Expressens senaste storsatsning. Här blir målet att vara först med nyheten i högsta grad verkligt, oavsett var eller vad nyheten handlar om. Och det var väl egentligen här som frågor och svar kring pressetik tog vid. Thomas Mattsson håller med om att det till viss del finns en problematik kring att alltid ha som mål att vara först. Att fakta kan bli fel och att det kan vara känsligt att tala med personer som nyss varit med om något traumatiskt.

Han tog därefter kort upp hur Expressen ser på namn-och bildfrågan. När är det okej att publicera namn-och bild? Svaret var att varje enskild händelse är unik men att tidningen överlag bara publicerar namn och bild om offret eller dess anhöriga är med på det.

Laila Lorion, J2