Idag fredagen den 9:e januari är det premiär för Känd från internet, en podcast från Sveriges Radio om personerna som gjort sig kända genom bloggar, egna Youtube-kanaler och Instagramkonton. I podden träffar programledaren och Kaggeholmsstudenten Athena Afshari några av Sveriges främsta unga entreprenörer på internet.

Athena, vad är det som du tycker är spännande med just folk som blivit kända på nätet?

Det är otroligt häftigt att det finns vissa människor som har en förmåga att nå ut till en stor publik, genom att bara vara sig själva. Det känns äkta. Sedan är det också väldigt modigt att blotta sig själv, i en humorvideo eller ett blogginlägg till exempel.

 Hur ser din roll ut i produktionen av programserien?

Som programledare är det mitt jobb att göra en ordentlig research och att skriva manus som jag sedan går igenom med min producent. Jag kommer även med förslag på intressanta gäster. Under själva inspelningen är det viktigt för mig att hålla en röd tråd och få gästen/gästerna att känna sig bekväma under hela intervjun. Jag vill lära känna dem och skapa en nice stämning.

 Du går nu andra året på Kaggeholms journalistutbildning – vad tar du med dig från utbildningen in i programmet?

Intervjutekniken! När man intervjuer personer i över 30 minuter, utan musik eller paus, är det jätteviktigt att lyssna för att kunna vara beredd på följdfrågor, krokar eller andra överraskningar. Sedan handlar det mycket om att gå på känsla. Jag följer inte ”mallen” helt, utan spelar mycket på min personlighet. Det är viktigt att sätta färg på ett program, men samtidigt jobba professionellt. Utbildningen på Kaggeholm har hjälp mig att utvecklas till en att bli en modigare och självsäker journalist.

Du har ju ett halvår kvar av dina journaliststudier – hur kommer det sig att du gör ett program i SR redan nu?

Jag passar på att jobba redan nu och skaffa kontakter. Jag gillar att ha många bollar i luften, det är så man utvecklas. Allt började med att jag praktiserade på SR Metropol- i Sveriges radio, som ledde till jobb. Efter det fick jag ett samtal från produktionsbolaget Munck och nu är jag här. Det känns fantastiskt kul och overkligt.

Vad känner du att du lär dig när du gör serien?

Jag lär mig att bli en bättre programledare, styra intervjuerna och att jobba i ett mer långsamt tempo. Jag är van vid att sända live, och då går allting mycket snabbare. Det känns kul att testa på någonting nytt.

Vilken är din egen person som blivit känd på nätet som du är extra nyfiken på?

Jag är nyfiken på alla! Jättetråkigt svar, men det är sanningen!

Lyssna på programmet här!