Hej! I mitt förra inlägg drog jag lite kortfattat om vart jag är och hur det går, men i detta inlägg ska jag gå in mer specifikt på ett live-sändningsjobb jag fick vara med på.

 

Det hela började den 23 Mars klockan är 08.00 och jag står utanför kontoret, det är kallt. Jag ringer på och blir insläppt. Idag ska vi åka hela vägen till Tärnaby och ha sändningen för Alpina-SM. Ni som vet vad Alpina är, ni vet, ni andra får använda Google för att få veta mer.

Vi kommer iväg kl.12.00. vilket inte känns som en rimlig tid, kan man tro. Fast när man inser att det tar 12-13 timmar att köra med två matstopp, blir allt lite orimligt.

Vi är tre stycken som ska sitta i denna bil tillsammans och jag har inget körkort. Notering till mig själv (och till er andra)…. ((*Skaffa körkort!)). Vi skippar tolv timmar av sittandes i en svettig buss fylld av utrustning och går direkt till att vi anländer.

 

 

Vi anländer klockan sent (ca. 01.00) till vår lilla stuga vi ska bo i, detta är ingen fin timmerstuga uppe i fjällen som man hoppades på, utan mer som ett bättre isolerat garage, med en kyl som luktar vitlökskorv, nice!

Nästa dag… Eller jag menar samma dag, så ska vi upp klockan 07.45 för att hinna med frukosten och sen börja jobba 09.00. Det känns tufft, speciellt efter bilfärden dagen innan. Men vi kör på, vi springer upp och ner i skidbacken, som är ungefär 600 meter lång. Vi börjar lägga ut kablar inför det första åket och sätta upp alla stativ för kameror. Vad ska jag säga att jag lärde mig av detta? Starka ben och motion är något som behöves, vilket jag inte har särskilt mycket av. Efter 100 meter kände jag mig färdig.

Ändå lyckades jag ta mig upp och ner för backen ca. 8 gånger , innan våra klienter insåg att det kanske var för mycket jobb att springa upp och ner hela tiden med utrustning, så de fixade en snöskoter som alltid stod på plats för oss att skjuts.

Jag har också under detta gig lärt mig att koppla kameror rätt, montera ihop kameror som är orimligt stora, med en ännu mer orimligare objektiv.

 

Våra standardtider att jobba varje dag var från 08.00-18.00, även fast själva sändningen bara är en timme och trettio minuter. Som åskådare är det lätt att glömma allt arbete som ligger bakom, för att vi ska kunna njuta av en sändning på den tiden.

 

 

Dagen börjar med att plocka fram kamerorna som stått inne under natten, fotografen åker upp till sin position och monterar på och kopplar in kablarna, ljudet och bil börjar testas, man ser till att grafiken är korrekt för dagen, det är egentligen mycket mer arbete bakom allt, problem som kan uppstå. Vi fick t.ex strömavbrott i hela backen, så allt blev framskjutet 50 minuter.

Jag ska också nämna att en av dagarna vi jobbade, höll vi på i nästan 18 timmar, pga olika problem som behövdes fixas OCH det var -28 när vi började den dagen. Som tur var , så sjönk temperaturen till -11 med massa fin sol, så det blev betydligt mycket mer behagligare att arbeta. (Vi hade sol nästan varje dag!)

 

Lite orelaterat till praktiken

Bland de bästa sakerna med Alpina-sm, var att jag fick chans att jobba från startlinjen och se utsikten. Vilket var mäktigt och de få chanser man hann att andas och vila en stund.

 

/Simon